Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Varför ska inte de äldre få välja, KD?

Trots att de traditionella valfrihetsmotståndarna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är i minoritet i Olofströms kommunfullmäktige saknas majoritet för att införa lagen om valfrihet. Och bland de som är emot ökad valfrihet återfinns besynnerligt nog Kristdemokraterna.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 20 mars 2019
Anders Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olofströms kommunhus. I Olofström säger de lokala kristdemokraterna nej till ökad valfrihet för äldre. Föga borgerligt.
Olofströms kommunhus. I Olofström säger de lokala kristdemokraterna nej till ökad valfrihet för äldre. Föga borgerligt.

I veckan debatterade fullmäktige i Olofström om det inte är hög tid att införa lagen och valfrihet, lov, i Olofströms kommun som på så många andra ställen i Sverige.

Debatten skedde på initiativ av Marianne Eriksson (M) som motionerat om att de äldre i kommunen ska kunna välja utförare inom äldreomsorgen och att kommunen ska öppna upp för att de privata välfärdsutövare som så önskar att etablera sig i kommunen. Så sker i exempelvis Karlskrona och i Ronneby - men inte i röda Olofström.

Annons

Tittar man på mandatfördelningen i kommunfullmäktige skulle man kunna tro att det skulle finnas en majoritet för lov:en. De partier som brukar vara för valfrihet – Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – innehar ju majoriteten av ledamöterna medan de traditionella valfrihetsmotståndarna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är i minoritet sedan valet i höstas.

Men så förhåller det sig märkligt nog inte. Kommunfullmäktige avslog motionen, och bland dem som röstade nej återfanns Kristdemokraterna.

Samma kristdemokrater som i höstas räddade kvar Sara Rudolfsson (S) som kommunstyrelsens ordförande var nu med och röstade nej till att de äldre i kommunen skulle kunna få en chans till ökad valfrihet, öppna upp för ökat kvinnligt företagande och ge personalen ökade möjligheten att välja mellan arbetsgivare. Föga borgerligt, kan man tycka.

Därmed inträffade det besynnerliga att ett parti, Kristdemokraterna, tog ställning emot en av sitt partis viktigaste profilfrågor. Och som grädde på moset bemödade sig de lokala kristdemokraterna inte ens att kliva upp i talarstolen för att bemöta argumenten från Rolf Jönsson (C), Malin Åman (C) och Marianne Eriksson (M) när de tog valfrihetsfighten med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

”Hade jag haft en rörmokare att välja på och han inte hade gjort sitt jobbet som han skulle hade jag gärna valt någon annan”, sa Jönsson (C). ”Äldre människor vill också välja vad som är bäst för dem”, sa Eriksson (M). Vad har de lokala kristdemokraterna att invända emot det? Tycker de lokala kristdemokraterna att äldres valfrihet är oviktig kan de åtminstone argumentera för det och inte tiga i debatten.

Är det så kul att sitta vid maktens köttgryta att den egna politiken kommer i andra hand, KD? De lokala kristdemokraterna är svaret skyldiga. Om KD runtom i hela Sverige anser de äldre myndiga nog att välja inom äldreomsorgen, varför ska de äldre i Olofström inte få göra det?

Annons
Annons
Annons
Annons