Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Våga diskutera patientavgifterna!

Region Blekinge kan komma att höja patientavgifterna till nästa år. Socialdemokraterna i regionen reagerar kraftfullt med ryggmärgsreflexen. Det borde de inte göra.
Publicerad 26 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Det är beklagligt att Socialdemokraterna i regionen så snabbt avvisar diskussionen om patientavgifterna och det med en helt oproportionerlig retorik.
Det är beklagligt att Socialdemokraterna i regionen så snabbt avvisar diskussionen om patientavgifterna och det med en helt oproportionerlig retorik.

Under torsdagen röstar politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden om olika förslag rörande avgifter i sjukvården. Frågan avgörs inte på torsdagens sammanträde utan ska, efter eventuellt bifall, sedan vidare till regionstyrelsen och sedan regionfullmäktige.

I förslaget som ligger på politikernas bord föreslås en enhetstaxa på 300 kronor för alla besök i sjukvården. Det skulle innebära att det skulle kosta 300 kronor, i stället för 150 kronor som det gör i dag, att besöka läkare på vårdcentral. Ett annat förslag är att de i dag kostnadsfria mötena med sjuksköterska, distriktssköterska och undersköterska i primärvården inte längre ska vara gratis. Ett tredje förslag är att högkostnadsskyddet ska höjas med 50 kronor, till 1 150 kronor.

Annons

Kritiken från Socialdemokraterna lät inte vänta på sig och reaktionen var kraftfull. Markus Alexandersson (S) menar nu att ”Risken är att människor som lever på marginalen inte söker vård överhuvud taget.” I ett pressmeddelande menar Christina Mattisson, socialdemokratiskt regionråd, att ”Det här kommer att innebära att många patienter avstår från att söka vård i tid. För oss är det fullständigt oacceptabelt”.

Det är beklagligt att Socialdemokraterna i regionen så snabbt avvisar diskussionen om patientavgifterna och det med en helt oproportionerlig retorik.

Att höja exempelvis avgiften för att träffa en läkare på vårdcentral med 150 kronor till 300 kronor är inte otänkbart. Eftersom det finns ett högkostnadsskydd för öppen hälso- och sjukvård så behöver ingen patient betala mer än högsta nivån, som för närvarande är 1 100 kronor, per 12-månadersperiod. Socialtjänsten tillhandahåller dessutom stöd för den typen av kostnader om man har så stora ekonomiska bekymmer att man inte klarar även mindre oväntade utgifter. Att många därför skulle avstå från att söka vård i tid, som Mattisson påstår, är knappast troligt. Invändningen mot höjda vårdavgifter, att människor med tunnare plånböcker inte kommer att ha råd att söka vård, håller inte.

Den föreslagna höjningen av högkostnadsskyddet med 50 kronor är inte heller omotiverad. Alla andra regioner i hela Sverige genomförde en höjning av högkostnadsskyddet under 2019 - förutom region Blekinge. I S-styrda regioner som region Kalmar län, region Gävleborg och region Sörmland ligger högkostnadsskyddet på 1 150 kronor. Jordens undergång? Knappast.

Än värre blir de socialdemokratiska överorden med tanke på att de själva saknar idéer om hur regionens ekonomi ska stärkas. Framtiden för sjukvården i Blekinge ser inte ljus ut. Folk blir inte heller yngre och friskare. Sjukvården måste ha fortsatt hög kapacitet att ta emot allt fler äldre multisjuka.

Under tisdagen gick Karlskrona och Karlshamns sjukhus in i stabsläge på grund av vårdplatsbristen (BLT den 25 september). Det fanns helt enkelt för få vårdplatser för mängden patienter. I våras pågick demonstrationer mot de orimliga arbetsvillkoren på Karlskronasjukhuset. Undersköterskan Sonia Holm påpekade då att “det har blivit värre och värre” (BLT den 6 maj). I år ser hälso- och sjukvårdsnämnden ut att gå med ett underskott på 120 miljoner kronor.

Allra helst behövs mer pengar från staten där det finns både rödgröna friår och slösaktiga subventioner att spara in på. De pengarna skulle göra större nytta i sjukvården. Men i diskussionen om hur sjukvårdens finansiering ska stärkas behöver man också våga diskutera patientavgifterna.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons