Tvinga inte på barnen er matextremism, MP

Ledare Artikeln publicerades
Vegansk korv.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Vegansk korv.

Miljöpartiet i Karlskrona vill att barnen och eleverna i kommunens förskolor och grundskolor ska äta mer vegansk kost. MP borde hålla sin matextremism för sig själva.

Det var i mars i år som Miljöpartiet i Karlskrona lämnade in motionen ”inför vegansk buffé så alla kan äta”. Nu i veckan behandlades den i kommunstyrelsens och ska upp till debatt och slutgiltig votering på nästa fullmäktigesammanträde.

I motionen vill de lokala miljöpartisterna att kommunens skolor och förskolor börjar servera barnen och eleverna vegansk buffé, alltså mat som inte innehåller några animaliska produkter så som mjölk, smör, grädde, ost, fisk, kött och så vidare.

Helt veganskt ska det dock inte vara, till buffén med ”massor av goda veganska rätter med ris, majspasta, potatis, grytor av kikärtor, ugnsbakade rotfrukter, linsbiffar, gratänger” ska det också finnas, minst, ”ett fat med animaliska produkter”, skriver miljöpartisterna.

Genom att få barnen att äta mer vegansk kost ska barnen dra sitt strå till stacken för att minska kommunens klimatpåverkan. ”Ett sätt som kommer att få dramatisk effekt för minskade koldioxidutsläpp är att ställa om offentlig sektors upphandling till i huvudsak vegansk kost”, står det i motionen.

Och, anför miljöpartisterna, den ekonomiska vinst som eventuellt kan uppstå när barnen äter mindre animaliska produkter kan gå till att öka andelen ekologisk mat som kommunen köper in. Två flugor i en smäll föreställer sig de gröna.

Miljöpartisternas vegankost kan kanske för vissa vid en första anblick låta rationell och riktig. Men miljöpartisterna missar att det överordnade syftet med att servera barn och elever mat i de kommunala verksamheterna är att de ska äta sig mätta. Att de kan göra det är i skolan en förutsättning för att alla elever ska orka göra bra ifrån sig under hela skoldagen. Och rimligtvis är en förutsättning för detta att de får mat som de vill äta.

Det behöver givetvis inte utesluta vegetarisk eller vegansk mat i skolköken men det ska bara serveras under förutsättningen att den är uppskattad så att eleverna och barnen äter av den. Och i vilken utsträckning det är möjligt vet nog de bäst som arbetar nära barnen och eleverna, inte miljöpartisterna i fullmäktige.

Lyckligtvis ställde sig en stor majoritet av ledamöterna i kommunstyrelsen negativ till Miljöpartiets vegan-motion när den behandlades i tisdags och nu kvarstår bara omröstningen i fullmäktige innan motionen slutligen kan läggas till handlingarna.

Miljöpartiet får gärna vara hur mycket veganer och vegetarianer de vill, inget fel i det. Men de borde sluta upp med att försöka tvinga på alla andra de miljöpartistiska värderingarna om vad man ska äta.