Sverige det nya USA. Vill svenska folket det?

Ledare Artikeln publicerades
Allvarliga konsekvenser när värnskatten avskaffas. Blir vi ett nytt USA?
Foto: Evan Vucci
Allvarliga konsekvenser när värnskatten avskaffas. Blir vi ett nytt USA?

Ett avskaffande av värnskatten kommer att få svåra samhällsekonomiska konsekvenser. Allt står i en promemoria från Finansdepartementet som kom nu i somras och som S talar förvånansvärt tyst om.

Det är ytterst märkligt att Socialdemokraterna inte gjort en större sak av den promemoria om värnskattens avskaffande som Finansdepartementet skickade ut nu i somras. Hitintills har det ju bara varit Tobias Wikström i Dagens industri som uppmärksammat promemorian och dess konsekvensanalys (Di den 9 juni). Det duger inte.

Här har tjänstemännen på finansen, mitt i högsommarvärmen därtill, suttit och skrivit om vilka konsekvenser som är att vänta av att skatten sänks för ”de rika”. Och så inte ett knyst från vänsterpolitikerna! Otack är världens lön, som man brukar säga.

Bollen är ju upplagd på straffpunkten och bara väntar på att sättas i vänsterkrysset. Vad väntar de på?

”Skattningar baserade på mikrosimuleringsmodellen FASIT pekar på att antalet arbetade timmar i ekonomin kan öka med 0,13 procent till följd av reformen, vilket motsvarar cirka 7 000 årsarbetskrafter”, står det att läsa.

Ja, ni läste helt rätt. Ska Sveriges läkare, och många andra därtill med välbetalda arbeten, helt frivilligt arbeta motsvarande 7 000 årsarbetskrafter mer? Hur många fler operationer tål Sverige? Har någon tänkt på hur det påverkar landstingens, redan ansträngda, ekonomi?

Även invandringen till vårt land kan komma att öka när värnskatten försvinner. Som om det inte vore nog som det är! Ja, det står ju där svart på vitt i promemorian: ”Förslaget kan också stärka svenska företags och Sveriges konkurrenskraft när det gäller att attrahera kvalificerad internationell arbetskraft.”

Var ska alla dessa välbetalda utländska experter bo i bostadsbristens Sverige? Kan någon svara på det? Och uppenbarligen vet inte den ena handen i svensk statsförvaltning vad den andra gör. När äntligen kompentensutvisningar har blivit ett allmänt vedertaget begrepp ska det lockas hit fler!

Men att det i konsekvensanalysen både hänvisas till forskning som menar att antalet arbetade timmar i ekonomin kan komma att öka och att svenska företag kan bli mer attraktiva för utländska experter till följd av skattesänkningen är inte det värsta! Åh, nej.

Som om det inte vore nog med att det i promemorian står att ”En samlad bedömning är att den långsiktiga självfinansieringsgraden mest sannolikt är i närheten av 100 procent.” Nej, det står också att ”Ett sådant förändrat beteende (att folk arbetar mer till följd av lägre skatt, reds anm) skulle på längre sikt kunna leda till att skatteintäkterna i ekonomin ökar”.

Förstår ni inte vartåt det lutar? Om denna skattesänkning på sikt kommer att öka de totala skatteintäkterna kan vi ju räkna med än fler skattesänkningar framöver. Det ger ju vatten på liberalernas kvarn. Vad får inte det för konsekvenser för välfärden? Med ännu fler skattesänkningar och ännu mer skatteintäkter har vi ju det snart som i... USA! Vill svenska folket verkligen det?

Obs denna text har inslag av viss ironi.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.