Säkerheten är viktigare!

Ledare Artikeln publicerades
Nu pratar alla i EU-parlamentet om en gemensam grundplåt för social politik. Invånarna i EU skulle förmodligen hellre prioritera vår gemensamma säkerhet.
Foto:Jean Francois Badias
Nu pratar alla i EU-parlamentet om en gemensam grundplåt för social politik. Invånarna i EU skulle förmodligen hellre prioritera vår gemensamma säkerhet.

De finns de som tror att politiken i EU-parlamentet är tråkig. Inget kunde vara mer fel. Det märktes när Jean-Claude Juncker höll tal under onsdagen. Under ytan lurar spänningarna - EU måste välja väg, och välja bort de medlemmar som inte inser att alla, även de, behöver bidra i unionen.

Som Europeiska kommissionens ordförande håller Juncker tal en gång om året. Tidigare om åren har talen handlat om den ekonomiska krisen, flyktingkrisen och splittringen i Europa.

Även detta tal innehöll sådana element, men det är tydligt vad det nya projektet består i: att driva i genom EU:s nya sociala pelare.

EU står inför ett vägval. När marknaden och den fria rörligheten vävs allt tätare samman, blir det också tydligare hur olika EU:s 28 länder är. Vi kan inte ha en union där det är viktigare med ett enhetligt banksystem, än att vi har åtminstone en grundläggande gemensam föreställning om vad som är social rättvisa, menade Juncker.

Men frågan om en social pelare öppnar andra perspektiv i unionen, som handlar om långt mer än rättvisa för de som arbetar.

Till en början byggdes ju grunden i EU genom fri rörlighet för människor, tjänster, kapital och varor. Därefter har det uppstått följdfrågor: ska unionen ha ett gemensam utrikes- och försvarspolitik? En gemensam hälsopolitik? En gemensam socialpolitik?

Det finns faktiskt frågor som kan bedömas som långt viktigare för EU att syssla med just nu, än socialpolitik. Vi behöver en stabil gemensam underrättelseorganisation för att bekämpa de som vill oss illa. Vi behöver ett närmare polissamarbete. Försvarsindustrin är ett lapptäcke.

Pressen att driva frågan om den sociala pelaren kommer både utifrån och inifrån. Dels genom Brexit, som satte ljus på frågan om att människor faktiskt utnyttjar sin rörlighet för att åka till andra länder och jobba. Dels genom att människor tar sig från en tillvaro i total misär, till rikare länder, för att tigga. Inifrån parlamentet driver de rödgröna, och även liberalerna, frågan om en sådan gemensam pelare.

Behovet av att driva unionen mot ständigt nya mål driver också unionen mot ett vägskäl. Med det, den oundvikliga frågan hur mycket Bryssel och Strasbourg ska fatta beslut om.

Så här är det: om somliga medlemsländer tog bättre hand om sina medborgare på hemmaplan, vore ett behov av en gemensam social pelare betydligt mindre. Att vara medlem av en union innebär att man måste skriva under på vissa villkor som inte går att ignorera. Varför är man annars med i en union? Skillnaden i dessa uppfattningar är garanterat nästa krutdurk inom EU.

Så EU behöver stanna upp och besinna sig kring vad är mest akut just nu.

Många av unionens 500 miljoner invånare skulle nog säga, att grundläggande skydd mot våldsdåd är rätt högt prioriterat.