S-frälset kommer alltid undan

Ledare Artikeln publicerades
Dan Eliasson sitter i orubbat bo trots alla skandaler.
Foto:Christine Olsson/TT
Dan Eliasson sitter i orubbat bo trots alla skandaler.

Eliasson, Ygeman och Bodström. Socialdemokraterna verkar ha uppenbara problem med ansvarsutkrävande.

Den senaste tiden har det blåst rejält runt ett antal socialdemokratiska högdjur.

Rikspolischefen Dan Eliasson, tidigare statssekreterare (S), går igenom den ena förtroendekrisen efter den andra.

I början av september avslöjade Ekot och P4 Stockholm att rikspolischefen fattat beslut om att strunta i kryptering godkänd av Försvarsmakten när den skulle ge ett företag tillgång till hemlig information från polisens lönesystem Palasso.

De flesta experter i ämnet verkar vara tämligen överens om att Eliasson har gjort fel. Efter att han kallats till justitieutskottet apropå affären uttryckte representanter från fyra partier att Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen.

Ändå sitter Eliasson kvar i orubbat bo. Den enda rimliga förklaringen till detta är de nära banden till S. "Det är inte media, det är inte riksdag som avsätter myndighetschefer. Det är regeringen", som Eliasson konstaterade i Ekots lördagsintervju i helgen (SR den 7 oktober).

En annan person som varit i blåsväder är tidigare inrikesminister Anders Ygeman (S). Som bekant var han en av de ministrar som fick sparken från Stefan Löfvens regering när ansvar skulle utkrävas efter IT-skandalen på Transportsstyrelsen. Men avskedet var inte värre än att Ygeman kunde presenteras som gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Ena sekunden får han sparken av sin chef, nästa sekund belönas han med ett av de absolut tyngsta uppdragen i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Hur logiskt är det?

Thomas Bodström, tidigare justitieminister (S), är också i blåsväder. Efter ministerkarriären har Bodström bland annat suttit i det skandalomsusade fondbolaget Allras styrelse.

Ja, fondbolaget som har kastats ut ur PPM-systemet av Pensionsmyndigheten. Nyligen framkom det att åklagare har beslagtagit omkring 140 miljoner kronor till följd av misstänkt penningtvättsbrott. Enligt uppgifter i SvD överväger Pensionsmyndigheten att stämma styrelseledamöter i Allra för förluster som pensionsspararna i Allra gjort (SvD den 29 september).

Samtidigt som processen kring Allra rullar vidare meddelar regeringen att den har utnämnt Bodström till ny landshövding i Stockholms län.

Det fick 54 anställda på Pensionsmyndigheten att skriva ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi (S) och kräva att regeringen skulle dra tillbaka utnämningen: "Utnämningen lär minska de drabbade pensionsspararnas och övriga svenskars förtroende för regeringen, för pensionssystemet och pensionsmyndigheten och för rättsvårdande myndigheter", stod det bland annat i brevet enligt Dagens industri (DI den 22 september).

Att så många statligt anställda tjänstemän offentligt riktar kritik av detta slag är exceptionellt ovanligt.

Rätt eller ej, fram träder bilden av en socialdemokratisk partielit som klarar sig bra oavsett trassligheter och misstag, som likt katter alltid landar på fötterna oavsett vad. Folk förväntar sig nog att regeringen håller ansvarsutkrävandet högre.