Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringen har utsett ännu en syndabock

Dåliga nyheter brukar komma på fredagar. För Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler var det inget undantag. I fredags meddelade socialminister Annika Strandhäll (S) att regeringen avsätter henne.
Publicerad 3 maj 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ersätter. Socialminister Annika Strandhäll och Försäkringskassans tf generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson på presskonferens.
Ersätter. Socialminister Annika Strandhäll och Försäkringskassans tf generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson på presskonferens.Foto: Claudio Bresciani/TT

Exakt varför framgick inte av Strandhälls presskonferens. Precis som socialministern själv sa har Begler lyckats med det uppdrag som regeringen gett henne – att minska sjuktalen. Målet att det så kallade sjukpenningtalet ska vara 9,0 dagar i genomsnitt 2020 ser ut att nås redan i slutet av 2018. Inget tyder heller på att hon misskött sitt ämbete eller stått för undermåligt ledarskap, som Transportstyrelsens tidigare GD Maria Ågren eller tidigare rikspolischefen Dan Eliasson, som blivit avskedad respektive omplacerad.

Svaret står således att läsa mellan raderna och i de mer luddiga formuleringar som Strandhäll gav prov på under fredagen. Myndigheten går in i “en nys fas” och “ska ta nästa steg”. “Balansen måste stärkas” mellan Försäkringskassans dubbla uppdrag.

Annons

Översatt från politisk jargong betyder det förmodligen att regeringen är rädda att förknippas med hårdhänt politik mot sjukskrivna. Begler offras för att Socialdemokraterna ska kunna gå till val på att värna de mest utsatta. Det “förtydligade uppdrag” som Försäkringskassan nu får är på samma vis bara en kosmetisk förändring som ger regeringen något att peka på om Vänsterpartiets kritik av sjukförsäkringen blir för högljudd.

Metodiken liknar det statsvetaren Nils Karlson kallar en “machiavellisk” reformstrategi i sin bok “Statecraft and Liberal Reform in Advanced Democracies” (Ratio 2017). Vissa förändringar är så svåra att få stöd för att politiker tar till alla tänkbara knep för att slippa bära ansvaret. Skulden förflyttas till någon annan, helst till andra sidan blockgränsen. Konsekvenser av politiken fördröjs eller maskeras. Försäkringskassan och sjukskrivningstalen är ett klassiskt föremål för sådana reformstrategier eftersom myndighetens dubbla uppdrag står i konflikt med varandra. Generella regler som syftar till att få fler i arbete, att stärka rehabiliteringen och minska kostnaderna riskerar alltid att slå snett när de tillämpas på individnivå.

Misstankarna bekräftas av att Ann-Marie Begler själv i en film på Försäkringskassans intranät säger att hon nu personligen får erfara att det blåser upp till valrörelse.

Tajmingen tycks också noggrant uttänkt, och inte bara i valet av en fredag. Strandhälls presskonferens startade samtidigt som Stefan Löfven utfrågades i KU om Transportstyrelseskandalen. Som Tobias Wikström skriver i Dagens industri skulle också Ann-Marie Begler ha ha varit med i Ekots lördagsintervju under lördagen (DI den 27 april) . Avsättningen innebar att intervjun ställdes in, och Strandhäll slapp höra generaldirektören besvara kritiska frågor med att hon bara genomdrivit regeringens politik.

I stället för att stå för sin politik har regeringen utsett ännu en syndabock. Det är om inte annat ett säkert tecken på att valrörelsen börjat.

Joakim Broman
Annons
Annons
Annons
Annons