Polisledningen borde tvingas att läsa Ekfeldts brev

Ledare Artikeln publicerades
Regeringen bär det yttersta ansvaret för polisens situation.
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Regeringen bär det yttersta ansvaret för polisens situation.

I förra veckan körde en polis från Blekinge ihjäl sig i tjänsten. I lördagens tidning vädjade en poliskollega via ett öppet brev till polisledningen, att sluta skönmåla verkligheten. Under söndagen rapporterade Svenska Dagbladet, att samtliga polisregioner går back.

Högsta polisledningen vill gärna föra fram bilden, att polismyndigheten nu är igenom krisen och att myndigheten håller på att komma på fötter.

Den anställda som kom till sin kollegas olycksplats, anser uppenbarligen något helt annat. Texten i lördagens BLT andas stor desperation över situationen inom poliskåren: stress att slå knut på sig själv i olika situationer, press att köra på larm som ligger långt bort. Frustration över att ingen personal finns, och inga resurser.

I söndagens Svenska Dagbladet kritiserar Jan Evensson, polischef, situationen. Dan Eliasson begärde mer pengar från regeringen, men har bara fått lite drygt hälften: 2 miljarder kronor av de begärda 3,9 miljarder. Men bara 100 miljoner i år, och 280 under 2018. Intressant nog är den allra största potten pengar utlovad efter valet 2018. Det löftet är med andra ord inte så mycket värt. Mycket händer som bekant kring ett riksdagsval.

Till saken hör att rikspolischefen tog ett lån i december 2016 på 525 miljoner. De 700 miljoner som regeringen presenterade 7 april skulle täcka dessa lån. Jan Evensson säger i Svenska Dagbladet att polisbristen är akut.

Mimmi Ekfeldt, som har skrivit lördagens öppna brev, vittnar om en verklighet som ligger långt från polisledningens polerade bilder. ”Ge oss tillbaka förutsättningarna att kunna utföra vårt arbete på ett säkert och professionellt sätt”, skriver hon. ”Rimliga transportsträckor, rimligt med personal.” Det är ett desperat rop från en verklighet som är orimlig.

Polisen är vårt yttersta skydd. Det är inte rimligt att denna situation fortgår. Ytterst bär regeringen ansvaret. De anställde Eliasson eftersom han lovade att ordna omorganisationen utan anslagshöjningar. Nu ser vi resultatet.