Nej, 1300 blekingska kvinnor kommer inte nekas cellprov

Ledare Artikeln publicerades
Blekingesjukhuset.
Blekingesjukhuset.

En nyhet från landstinget Blekinge nådde under förra veckan i stort sett alla tidningar och alternativmedier i landet. Det handlade om 1300 kvinnor som skulle ha kallats till cellprovtagningar i år, men nu tvingas vänta till början av nästa år.

I normala fall hade en sådan nyhet troligtvis passerat rätt obemärkt förbi, men nu kopplades den snabbt samman med flyktingfrågan. "I tisdags meddelade Mödrahälsovården i Blekinge att 1 000 cellprovtagningar ställs in på grund av asylmottagandet", skrev Ivar Arpi på Svenska dagbladets ledarsida. På debatt- och ledarsidor har förseningen nästan uteslutande använts som ett tecken på att en stundande systemkollaps väntar i flyktingkrisens spår.

Två enkla fakta har nästan helt utelämnats i debatten.

För det första är det felaktigt att påstå att cellprovtagningar har ställts in, som Arpi skriver. De kvinnor som inte fick någon tid i december kommer kallas till provtagning i januari, i värsta fall kan det dröja till början av februari. Vi talar alltså om ungefär en månads försening.

  För det andra är flyktingkrisen inte den enda faktorn bakom förseningarna, ambitionshöjningar är en annan förklaring. Under året som gått har landstinget höjt åldersgränsen för cellprovtagningarna från 59 till 64 år, ett beslut som gjort att cirka 800 fler kvinnor har behövt kallas in.

  Mödrahälsovården har nu dessutom fått klartecken för att göra en satsning på kvällsmottagningar under januari och februari, vilket ska få bort de tillfälliga köerna. Ryktet om vår systemkollaps är kraftigt överdrivet, för att parafrasera Mark Twain.

  Vi har på denna ledarsida många gånger under hösten återkommit till behovet av att hålla huvudet kallt. Flyktingkrisen skapar problem och utmaningar för samhället. Även med de nya pengarna kommer mödrahälsovården i Blekinge vara pressad och underbemannad. Vi har många tack att ge till osjälviska barnmorskor som trollar med knäna och frivilligt jobbar övertid.

  En invandring på dagens nivå skulle i längden skapa en ohållbar situation för mödrahälsovården, men för att fatta rätt beslut måste vi samtidigt förstå och behålla proportionerna i de problem som uppstår. Ja, sjukvården är pressad, men den håller också väldigt hög klass.

  1300 försenade cellprover är anledning till oro, speciellt om köerna fortsätter att byggas på, men knappast till panikåtgärder som att stänga Öresundsbron.

  Från nationella medier och tyckare har intresset för att verkligen förstå vad som hänt i Blekinge varit lågt. Överläkaren på mödrahälsovården, Bodil Ehn, förklarar att inte mer än tre medier har kontaktat henne; P4 Blekinge, Sydöstran och så vi.

  Det är många som tycker, men färre som granskar. Välkommen till Mediasverige 2015.

  För övrigt tycker vi att det kan vara värt att fundera på varför just mödrahälsovården väljer att hålla budget och i stället slå larm när vårdkraven inte kan nås, medan Blekingesjukhuset som helhet gör ett underskott på nästan 100 miljoner hittills i år.

  Läs mer från ledarsidan:

  Varning för underskott

  Att stänga gränser är inte gratis