Mycket på spel för SSU

Ledare Artikeln publicerades
På spelmarknaden är inga vinsttak i sikte.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
På spelmarknaden är inga vinsttak i sikte.

När det kommer till lotterier är socialdemokrater mer jämlika än andra.

"100 år för jämlikhet" är den stolta parollen när Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, under helgen samlas till kongress. Man ska lyssna på tal från partihöjdare, diskutera principer och reformer inom arbetsmarknad, utbildning och välfärd. På söndag är det stor jubileumsfest.

Kalaset betalas av de som dragit nitlotter i livet. SSU lever till största del på intäkter från A-lotterierna, som man äger ihop med moderpartiet. Under 2014 trillade det in 32,2 miljoner kronor till SSU:s verksamhet (96 procent av budgeten). Socialdemokraterna blev inte heller lottlösa, partikassan fylldes samma år med 42,2 miljoner kronor från spelverksamheten.

Nog är det lustigt att en rörelse för jämlikhet valt att berika sig på en verksamhet som är ökänd för att pungslå låginkomsttagare. Lotterier beskrivs inte sällan som en skatt på fattiga. Eftersom deltagande är frivilligt har beskrivningen ifrågasatts, men professorerna Ross Rubenstein och Benjamin Scafadi menar att bristen på konkurrens i lotterisektorn skapar så stora vinstmarginaler för arrangören att det är att betrakta som en skatt.

Att ta från de fattiga och ge åt partit.

En gyllene chans att åtgärda bristen på konkurrens och minska övervinsterna kom i våras. En stor utredning – "En omreglerad spelmarknad" (SOU 2017:30) – föreslår att licensierade privata aktörer ska få konkurrera med staten om att arrangera spel.

På sidan 416 finns ett undantag. Lotterier av det slag som A-lotterierna arrangerar ska även fortsättningsvis reserveras för "allmännyttiga ändamål" – i praktiken pengar till socialdemokratin, nykterhetsrörelsen och bonusar åt Postkodlotteriets alla chefer.

SSU-arna kan alltså även i framtiden ordna praktfester för att högtidlighålla sin politiska kamp. På lotteriernas marknad är sossar mer jämlika än andra.