Klockan tickar, Batra!

Ledare Artikeln publicerades
"Lugn du hinner". Men hinner Anna Kinberg Batra ta kommandot över Moderaterna innan missnöjet sprider sig för mycket? Om två veckor presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten.
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT
"Lugn du hinner". Men hinner Anna Kinberg Batra ta kommandot över Moderaterna innan missnöjet sprider sig för mycket? Om två veckor presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten.

Hittills har kritikerna kammat hem poängerna. Nu är det dags att ta kommandot.

Tisdagen den 31 mars har Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra suttit 80 dagar på sin post. Klockan tickar mot det magiska streck om 100 dagar då inkörningsperioden, informellt sett, är över.

Men man kan inte med bästa vilja i världen kalla Batras start som partiledare för en mjukstart. Den så kallade Decemberöverenskommelsen ("DÖ" kallad) retar gallfeber på somliga av hennes gräsrötter. Och nu närmar sig 15 april, då finansminister Magdalena Andersson (S) ska lägga fram vårbudgeten. Delar av alliansen vässar sina knivar. För det är inte bara Moderaternas gräsrötter som är missnöjda.

Det stod klart redan från början att "DÖ" skulle kräva en hel del fotarbete av alliansens partiledare för att övertyga om den praktiska nyttan och den politiska vinsten med överenskommelsen. Stabilitet i riket är förvisso avgörande – man får ju se till vilken situation som framkallade den.

Men av sådana utspel har vi sett väldigt lite. Tror partiledarna själva på vad som har överenskommits, kan man undra? Nu luftas det oro inom alliansen för att S och MP plockar in förslag i vårbudgeten som inte har där att göra. Detta förnekar Socialdemokraterna.

"Vi har ingen anledning att tänja på gränserna" säger Tomas Eneroth, gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna.

Tro det. Politiska löften har brutits en och annan gång förr om åren. Och vårbudgeten verkar bli rena stjärnsmällen, både för skattebetalarna och för allianspartierna. Mycket har redan diskuterats, höjd bensin och dieselskatt, höjd skatt på kapitalplaceringar, sänkta rut- och rotavdrag.

Men höjd effektskatt på kärnkraft syftar till att straffbeskatta kärnkraften. Energin, försvaret och pensionerna är de tre områden som regeringspartierna och alliansen har förbundit sig till blocköverskridande överenskommelser inom.

Miljöpartiet vill avveckla så många reaktorer det bara går och helst i förrgår. Vad är denna skatt då, om inte ett försök att påverka energipolitiken bakvägen?

Missnöjet gror inom alliansen. Socialdemokraterna räknar kallt med att DÖ inte kommer att brytas.

Tyvärr ser de ut att få rätt - om alliansen inte ser till att vara mer kraftfulla i sin opinionsbildning mot förslag som drar allt längre åt vänster. Om det inte ens byggs en bild av att det politiska alternativet är tillräckligt starkt för att agera, så kommer sannolikt regeringspartierna inte ta någon notis om vad som försiggår till höger om Socialdemokraterna.

Klockan tickar för Anna Kinberg Batra. Hon har en viss tid på sig att ta tag i styråran. Därefter har hon satt bilden av sig själv som alldeles för tillbakadragen för sitt partis bästa.

Det lär inte lugna de oroliga inom Moderaterna och andra delar av alliansen som ställer sig kritiska till Decemberöverenskommelsen.

För hittills har kritikerna kammat hem poängerna. Nu är det hög tid att ta kommandot.