Ingen tar ansvar för terroristerna

Ledare Artikeln publicerades
Justitieminister Morgan Johansson (S)
Foto:Tomas Oneborg/SvD/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S)

I förra veckan kom Säpo med sin

. I den finns flera kapitel om terrorhotet från extremistiska islamister. Dessa utgör det största terrorhotet mot Sverige, bedömer Säpo. Samtidigt sitter ministrar och representanter för samordning i Agenda och skyller på varandra för att Sverige inte har någon avprogrammering av våldsbejakare värd namnet.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) lägger över ansvaret på kommunerna, medan en ganska desperat socialarbetare från Angered menar att socialtjänsten inte får ut rätt information från Säpo om dessa individer. Nej, ansvaret ligger inte på kommunerna, det är Säpos ansvar att ta ansvar för säkerheten säger Anna Carlstedt - nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Vem står ansvarig om det verkligen inträffar ett terrordåd i Sverige? Ja, det blir Bah Kuhnkes huvud på ett fat, men det hjälper inte personer vars anhöriga har dött. Cynismen i detta är oerhörd.

I mångt och mycket är den svenska statsapparaten med sina självständiga myndigheter bra. Modellen har många styrkor. Men i det här fallet visar sig alla svagheter samtidigt. Ett stuprörstänkande präglar hela debatten. Ingen förmår att se helheten. Anna Carlstedt sitter i Agendastudion och lägger nästan triumfatoriskt fram, att man i onsdags, alltså ungefär samtidigt som Säpo kom med sin årsrapport, hade ett rundabordssamtal mellan olika myndigheter. Där kom man fram till att det behövdes ”nationella riktlinjer” för att hjälpa kommunerna att hantera våldsbejakande extremister. Tro det?

Liberalernas ledare Jan Björklund vill att alla som kommer tillbaka från IS-resor utreds av Säpo, oavsett när de har rest (innan lagen mot detta trädde i kraft) och oavsett om de är misstänkta för brott, medan justitieminister Morgan Johansson (S) inte håller med. Han menar att Säpo och polisen måste göra sitt jobb med att hålla dessa under uppsikt, och att rehabiliterande insatser måste till. Så var vi tillbaka där vi började.

Tyvärr bidrar den svenska statsapparaten med detta till att svika inte bara framtida eventuella offer för attentatsmän, utan även den stora majoritet människor som kommit till Sverige för att leva ett vettigt och fredligt liv.

I det sammanhanget spelar det ingen roll att Morgan Johansson tycker att Jan Björklund borde ha infört förbud mot terrorresor redan 2012.

Terrorism är en internationell plåga. Vad som skulle behövas är en internationell tribunal, där mördare och våldsmän inom IS ställs inför rätta. EU har precis börjat nosa på någon slags överstatlig polisorganisation, men där är misstänksamheten mot att dela med sig av information fortfarande stor.

Det gick emellertid i Nürnberg - det måste rimligen kunna fungera även i dag. Men fram tills dess måste svenska myndigheter börja dela med sig av information till varandra för att lösa ett farligt dödläge. Och det måste till ”fort, fort”. Åtminstone om man ska tro den desperata socialarbetaren från Angered. Och det ska vi nog.