Gör inte om misstagen efter 9/11

Ledare Artikeln publicerades
Blommor utanför franska ambassaden i Stockholm.
Foto:Marcus Ericsson/TT
Blommor utanför franska ambassaden i Stockholm.

Paris är i sorg efter det värsta terrordådet i Europa sedan tågbombningarna i Madrid 2004. Islamiska staten måste bekämpas, men vi får inte begå samma misstag som efter attackerna den elfte september.

Läs mer: Det fria samhället sårbarhet

"Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar inget av det och kommer att förlora bägge", sade Benjamin Franklin på 1700-talet.

Efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris i helgen har debatten om hur Islamiska staten (IS) ska kunna besegras gått in i ett nytt skede. Den extrema jihadismen avskyr allt som det fria samhället står för. Med ett omfattande landområde och en armé på hundratusen människor är IS mer kapabla än någon tidigare terrorgrupp för att skapa kaos och förstörelse även i västvärlden.

Ordvalen från den franska presidenten talar sitt tydliga språk. Attackerna beskrivs inte som terrordåd, utan som krigshandlingar. Därmed väntar också ett militärt svar. Flygbombningarna mot Islamiska staten kommer öka, stödet till andra rebeller förstärkas.

Kanske väljer även Frankrike att åberopa Natos artikel 5 eller EU:s solidaritetsklausul, som förbinder de andra länderna att bistå ett land som blivit utsatta för en krigshandling.

Islamiska staten behöver bekämpas, på slagfältet i Syrien och Irak liksom här hemma. I förhållande till sin befolkning är Sverige ett av de länder i Europa där flest människor valt att resa ner till Syrien för att strida med jihadisterna. IS sprider sin propaganda och rekryterar nya soldater i svenska utanförskapsområden.

Regeringen behöver skynda på arbetet för att få till stånd en effektiv lagstiftning mot terrorresorna. Den som finansierar, eller på annat sätt stödjer, Islamiska staten måste få ett kännbart straff.

Samtidigt måste kunskapen öka om de symboler och tecken som jihadisterna använder och hur man ska agera vid tecken på radikalisering. Det gäller framförallt de som jobbar med barn och unga. Här har alla kommuner, även de i Blekinge, ett stort ansvar.

Västvärlden måste kunna agera kraftfullt mot jihadismen, men vi måste också kunna hålla huvudet kallt. I samklang med Franklincitatet får vi inte göra avkall på det öppna samhället. De militära operationer vi utför måste också följas upp med en tydlig plan för hur raserade samhällen och länder ska kunna återuppbyggas.

Efter elfte september misslyckades vi med både och.

Krigen i Afghanistan och Irak, och sedermera Libyen, skapade det kaos ur vilket jihadisterna kunde växa sig starka. Tiotusentals människor dödades, fängslades eller torterades i kriget mot terrorismen, vissa skyldiga andra inte. Västvärldens övergrepp blev en grogrund ur vilken al-Qaida och Islamiska staten kunde locka nya rekryter.

Kriget mot terrorismen var brutalt, hårt och skoningslöst, och skapade fler terrorister än det oskadliggjorde. Det misstaget får vi inte göra om.

Det är ingen enkel uppgift och det är lätt att rädslan tar över. Den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson uttryckte det väl. "Om än på darriga ben står även jag upp för det öppna samhället”.

Något annat alternativ finns inte.