Fastna inte i missnöjet

Ledare Artikeln publicerades
Partiledarna i TV4:s partiledardebatt. På söndag avgörs valet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Partiledarna i TV4:s partiledardebatt. På söndag avgörs valet.

Valet på söndag handlar om gnäll eller handling. Det valet borde vara enkelt.

Många är missnöjda med sittande regering. Det är högst förståeligt. Men detta missnöje leder ingenstans om det inte resulterar i något konstruktivt. En missnöjes- och proteströst rör kanske runt i grytan. Men Sverige behöver inte kaos och ältande, utan en regering som tar sig an de problem som Sverige står inför.

Sverige ska vara ett land som är öppet mot och samarbetar med omvärlden. Det gäller ekonomin där våra företag, våra jobb och vår välfärd är helt beroende av export till utlandet och av att kunna hämta arbetskraft från utlandet till Sverige.

De krafter som vill att Sverige sluter sig, lämnar EU, och ägnar sig åt nationellt navelskåderi är farliga. För Sverige.

Detta gäller även vår säkerhet. I stället för nationellt navelpillande borde Sverige inte bara vara kvar i EU utan även ansöka om medlemskap i Nato. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle både öka vår egen och andras säkerhet.

Nej, att samarbeta med andra står inte i konflikt med Sveriges nationella intresse, samarbete är vårt nationella intresse. Det inser alla riktiga Sverigevänner.

Sverige måste ha en ekonomisk politik som gynnar företagsamhet, sysselsättning och utbildning. Vi får aldrig glömma att det är företagen som skapar vårt välstånd och därmed skapar förutsättningar för vår välfärd. För den som värnar välfärden är tillväxten flerfaldigt viktigare än höga skatter. Växer ekonomin växer också skatteintäkterna.

Att straffa företag, utbildning och entreprenörer med ytterligare skatter och pålagor är därför kontraproduktivt. Det motverkar både frihet och välfärd.

Sverige kan inte sopa integrationsproblemen under matten. Arbetsmarknaden måste reformeras så att det skapas fler enkla jobb. Skatter och bidrag måste utformas så att det alltid är mer, och ordentligt mer, gynnsamt att arbeta än gå på bidrag. Samhället måste samtidigt vara glasklart om de liberala värderingar som bygger vårt samhälle: jämställdhet, likabehandling och frihet.

Att stå vid klagomuren och jämra sig löser ingenting. Skapa i stället möjligheter för människor att vara en tillgång för Sverige.

Sverige behöver återupprätta det grundläggande samhällskontraktet. Det gäller vår säkerhet. Både det yttre försvaret, Försvarsmakten, och det inre försvaret, Polisen, måste få mer resurser. Poliserna måste bli fler, få högre löner och försvarsanslagen successivt öka till två procent av BNP.

Men ett återupprättat samhällskontrakt gäller också välfärden. Den regering vi behöver måste satsa på lärarna och sjuksköterskorna så att kvaliteten i skolan ökar och tillgängligheten i sjukvården förbättras.

Valfriheten inom välfärden ska utvecklas, inte avvecklas. Att människor får större makt över välfärden har ett egenvärde men leder också till att välfärden förbättras. Många privata välfärdsföretag är förebilder för hur offentliga välfärdsverksamheter kan och bör utformas.

Den häxjakt på de privata välfärdsföretagen som nuvarande regering ha bedrivit under mandatperioden måste få ett slut. Nu på söndag.

Man kan rösta för missnöjespartier som fortsätter att älta problemen, åt en regering som misslyckats med att lösa många av Sveriges problem eller ge mandat åt ett regeringsalternativ, alliansen, som kan börja göra något åt dem. Det valet borde vara enkelt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.