Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karin Pihl: Dådet på Drottninggatan lär inte bli det sista

På tisdagen åtalades den misstänkte terroristen Rahkmat Akilov. Den 7 april i fjol dödade han fem och skadade allvarligt 14 personer i sin vansinnesfärd längs Drottninggatan i Stockholm.
Karin Pihl
Publicerad 30 januari 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Terrordåd. Kärleksfulla ord kommer inte att stoppa terrorismen.
Terrordåd. Kärleksfulla ord kommer inte att stoppa terrorismen.Foto: Fredrik Persson/TT

Förundersökningsprotokollet är nära 9 000 sidor långt. Akilov ska ha planerat attacken sedan den 16 januari samma år, och plats och tidpunkt var utvald i förväg. Innan dådet ska Akilov ha sökt på ord som ”gayklubb” och ”Vaxholmsbolaget” på internet, eventuellt i syfte att söka upp olika måltavlor.

Under tiden efter attacken har det spekulerats i om gärningsmannen agerat ensam och vad han hade för motiv. De slutgiltiga svaren kommer först när rättegången inleds i februari. Att Akilov haft kontakt med flera personer som kopplas till terrorism, och uttryckt sympati för terrorgruppen IS, tyder på att han kommer att dömas för terroristbrott.

Annons

Akilovs dåd är troligen inte den sista terrorattacken i Sverige. Islamiska staten har i praktiken förlorat kriget i Mellanöstern, men i Europa är hotet från IS knappast avblåst. Det finns vilande terrorceller i Europa – inkluderat Sverige – som är redo att utföra terrordåd på västerländsk mark.

Enligt Säpo har antalet våldsbejakande islamister ökat radikalt. För åtta år sedan fanns det runt 200 personer. I dag rör det sig om tusentals.

Att helt skydda sig från terrordåd går inte. Men det går att minska risken. Efter de högerextrema terrordåden i Norge 2011 talade många, däribland den norske statsministern, om att värna det öppna samhället genom att svara på ondskan och hatet med vänskap och kärlek. Reaktionerna på islamistiska terrorattacker har varit liknande. Det är inget fel i det, men i praktiken kommer en kärleksfull antiterrorpolitik, vad nu det skulle innebära, inte att stoppa några terrorister.

Regeringen har tillsammans med allianspartierna kommit överens om flera lagskärpningar rörande terrorism. Det är bra, men det krävs mer. Ge Säpo tillgång till lagrade teleuppgifter, lämna inte kommunerna handfallna i det förebyggande arbetet och framförallt: ha koll på vilka som kommer över gränsen. De flesta som upprätthåller sig illegalt i Sverige är givetvis inte potentiella terrorister, men bristande kontroll är en riskfaktor.

Att ta till strängare lagstiftning mot terrorism handlar inte om att göra avkall på det liberala samhällets principer. Snarare tvärtom. Det öppna samhället är värt att försvara, med hårdhandskarna om det så krävs.

Annons
Annons
Annons
Annons