Bevisen behövs ändå

Ledare Artikeln publicerades
Presskonferens på söndagen med Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S) och Morgan Johansson (S).
Foto:Kicki Nilsson/TT
Presskonferens på söndagen med Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S) och Morgan Johansson (S).

Under söndagen presenterade regeringen en ny samtyckeslagstiftning. När man inför nya lagar bör det finnas en möjlighet att fälla brottslingar för de brott som följer med den nya lagen. Men hur ska det bli enklare att bevisa brott med samtyckeslagen?

Speciellt Isabella Lövin tryckte på den senaste tidens rörelse kring MeToo när hon resonerade kring den nya lagen. Det är att göra det enkelt för sig. En lag om samtycke vid sex har diskuterats under många år. Det är klart att politiker vill göra politiska poänger av den lagstiftning som de driver igenom, konstigt vore det väl annars. Man ska dock veta att det inte handlar om någon ny diskussion.

Den nya lagen är egentligen ett större paket med lagar. Somliga är bra, andra mindre bra. Till de goda förslagen hör att minimistraffet för grov våldtäkt mot barn höjs till fem år (det kunde gott lagts högre). En gärningsman ska ha svårare att hänvisa till att ett ungt offer sett äldre ut än det är. Det är också bra.

Till det mer bekymmersamma hör själva samtyckeslagen. Redan idag är det förbjudet att ha sex med någon som inte vill det. Rättegångar om våldtäkt är ofta svåra, där ord står mot ord. Problemet är och förblir att ord fortfarande kommer att stå mot ord, även med den nya lagen. Man kan inte fälla någon utan bevis, oavsett lag. I så fall urholkas rättskänslan.

Frågorna på presskonferensen rörde sig en del kring problematiken med utfrågningen vid en rättegång. Våldtäktsmål är som sagt känt svåra och blir ofta en traumatisk upplevelse för den kvinna som blivit våldtagen och ska svara på frågor. Denna utsatta situation är väl omdebatterad. Den kan bli ännu jobbigare – då gränsfallen kan bli svåra och frågorna väldigt intima.

Justitieminister Morgan Johansson svarade där lite svävande, att man har tittat på utländska exempel för att se hur sådana situationer kan undvikas. Men exakt hur det ska gå till blev höljt i dunkel. Han menade att den normerande effekten av den nya lagen kommer att väga upp för eventuella svårigheter med sådana situationer i rättssalen.

Men mycket kommer förstås an på en god utredning. Regeringen tillför mer pengar till polisen för att brott av det här slaget ska kunna utredas bättre. Det handlar om ett par miljarder extra under 2018. Det nämnde Löfven även i sitt jultal. Han inskärpte dock på presskonferensen att dessa pengar är villkorade: polisen måste leverera resultat.

Hur länge har vi hört den visan? Har inte förre inrikesministern Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson krävt detta av polismyndigheten länge? Och vad har hänt när Dan Eliassons organisation inte har levererat? Platt intet. Det har ännu så länge inte kostat rikspolischefen ett krökt hår.

Självklart vill politiker visa sig handlingskraftiga. Men jurister varnar för att lagen om samtycke kan bli helt tandlös, då man redan i praktiken tar hänsyn i fråga om samtycke i domstolarna. Kanske gör man dock inte det i tillräckligt hög utsträckning? I så fall skulle vinsten ligga där. Men behovet av reell bevisföring kommer man trots allt inte runt.

Läs mer: Släpp inte in andra länders lagar i Sverige