Alla har rätt att yttra sig

Ledare Artikeln publicerades
Kent Ekeroth.
Foto:Stig-Åke Jönsson/TT
Kent Ekeroth.

Låt folk demonstrera. Gillar du inte vad som sägs så får du argumentera emot.

Ett hundratal asylsökande samlades i förra veckan i Stockholm för att demonstrera mot att de nya, hårdare, asyllagarna nu har trätt i kraft. För de som söker asyl kan beslutet få stora konsekvenser, som att inte få förenas med sin familj eller att tvingas leva i ovisshet om huruvida man kommer skickas hem eller ej.

Man kan tycka mycket om beslutet, med tanke på förra höstens situation var det troligen nödvändigt. Men att vissa asylsökande protesterar är knappast konstigt. Om man inte är sverigedemokrat vill säga.

"Rätt avskyvärt" kommenterade riksdagsledamoten Kent Ekeroth. "De borde inte ens ha rätt att hålla demonstrationer - det borde vara förbehållet medborgare. Dessutom: detta är ytterligare ett argument varför asylsökande inte ska få vistas fritt", skrev han på Facebook.

    Fredliga demonstrationer som en anledning till att folk ska spärras in och inte få vistas fritt ute i samhället? Verkligen? Dessutom får han stöd av partiledningen.

    Denna tidning har sedan terrorattentatet mot tidningen Charlie Hebdo drivit kampanjen "Fria att", till stöd för yttrandefriheten. Rätten att få uttrycka sin åsikt är fastslagen i såväl grundlagen som i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Det är en av de saker som vi brukar vara stolta över i demokratiska västländer, och som skiljer oss från diktaturer och auktoritära stater.

    Även personer som vi ogillar, eller vars åsikter vi inte delar, har rätten att yttra sig och demonstrera.

    Ända sedan Åkesson tog över rodret i Sverigedemokraterna har partiet rört sig mot mitten, bort från sitt förflutna. Men då och då bubblar det upp kommentarer som visar att partiet fortfarande inte är som alla andra.