Ledare BLT

Ta tag i frågan!

Ledare BLT Artikeln publicerades

KOMMENTAR || Vi har skrivit om tolkfrågan flera gånger på den här sidan. Alltså, om de tolkar som har tjänstgjort med de svenska trupperna i Afghanistan. Tolkarna har försökt att söka gemensam asyl i Sverige via ambassadkontoret i Mazar-e-Sharif.

Det har inte godkänts av Migrationsverket. Om de tolkar vilka har hjälpt de svenska trupperna i ur och skur, levat med dem och ätit med dem, ska kunna få asyl i Sverige, krävs de att de tar sig hit på illegal väg. Och sedan söker asyl på plats i vårt land.

Regeringen måste ta tag i den här frågan. Det handlar om anständighet. Våra nordiska grannländer har beslutat att ge sina tolkar asyl, och Finland har sagt att de kommer att ta sig an våra tolkar om Sverige inte gör det (våra tolkar har varit gemensamma).

Men ska det verkligen behöva gå så långt? Har vi blivit så navelskådande i Sverige, att vi inte längre förstår att somliga frågor är moraliska, inte byråkratiska?

Försvarsmakten har varit mycket tydlig. Den vill att tolkarna får asyl. Men de kan inte ta beslutet, det måste migrationsverket göra. Och Tobias Billström (M), migrationsminister, säger att Försvarsmakten är arbetsgivaren och måste hantera detta.

Det handlar om 24 personer. Om kvarnarna fortsätter att mala i den här takten, kommer tolkarna inte ha en chans att få något besked innan 2014, då trupperna åker hem.

Vi ska inte lämna dem åt sitt öde!