Ledare BLT

Men detta visste vi ju redan!

Ledare BLT Artikeln publicerades

I måndagens Dagens Nyheter kan man läsa en artikel över två uppslag om gasledningen Nord Stream. Den är uppbyggd kring dokument från Wikileaks. "Putins vänner skulle bygga till varje pris" lyder rubriken.

Sen följer en redovisning, får man säga bekräftelse, på sådant som sedan länge är mer eller mindre känt kring spelet om gasledningen, och hur det ryska bolaget Gazprom (statligt ägt) har valt att lägga upp sitt PR-maskineri för att övertala utlandet om vikten av ledningen. Gazprom har vinnlagt sig om att knyta inflytelserika personer till sig, liksom att projektet bär prägel av att vara Vladimir Putins eget maktprojekt.

Att projektet har betraktats med misstänksamhet både i Vita Huset och här i Sverige är inte heller någon nyhet. FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) har skrivit en rad rapporter om hur Ryssland använder energi för att påverka sin omgivning.

Ursäkta, men för oss som följt detta från början är det är lite svårt att förstå nyhetsvärdet i dessa dokument. Bara för att de har gått över Wikileaks behöver det inte med automatik betyda att saken är intressant.

Med tanke på herr Assanges senaste uttalande om judiska konspirationer, refererat i den brittiska tidningen The Guardian, borde fallet snarare vara det rakt motsatta.