Ledare BLT

Lööf vinner - samtalet förlorar

Ledare BLT Artikeln publicerades

KRÖNIKA || Seger eller nederlag, det var nog frågan efter att Annie Lööf (C) presenterade det nya förslaget till idéprogram igår, måndag.

Det mesta av de vassa kanterna är numera borta ur programmet. Formuleringarna är mindre vassa, för att inte säga mer slätstrukna. Mindre vision och mer realpolitik - trots att idéprogramgruppen från början faktiskt fick fria tyglar, och en uppmaning att skapa ett program som skulle väcka uppmärksamhet.

Och nog fick Centern uppmärksamhet, alltid.

Jag träffade Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson då han var i Blekinge i januari. Jag ställde frågan till honom, hur grogrunden för idédiskussion är i Sverige.

Jag fick ett rakt svar: oerhört dålig. Och man kan ge Centerledningen kritik för mycket i hanterandet av den här processen, bland annat otydligheten att kommunicera utåt att detta är just ett idéprogram - och vad det står för. Men debatten om idéprogrammet visar en sak: Anders W Jonsson har rätt.

Sverige är ett land med internationellt sett lågt i tak när det kommer till ideologiska spörsmål. Vår politiska skala är, som jag brukar skriva, synnerligen smal.

Länge fungerade Fria Moderata Studentförbundet (har rent formellt inte haft något med Moderaterna att göra på länge, trots namnet) som ett rött skynke för den etablerade politiken. De gjorde sig ett tag kända för sin drogliberala inställning, bland annat, och blev därmed betraktade som paria i den svenska debatten.

Centerpartiet befinner sig plötsligt i en situation, då CUF:s ungdomar har blivit oerhört liberala, och spelar nu till viss del samma roll. Tongångarna i debatten både i december och efter jul (både bland Centerpartister och andra), visar att det finns vissa ställningstaganden i Sverige som man bara inte får ifrågasätta.

Jag säger inte att jag håller med om att vi ska ha månggifte, eller att skolplikten ska avskaffas, det gör jag inte, men man måste kunna föra fram dessa synpunkter utan att brännmärkas som tokstolle.

Förhoppningsvis vinner Annie Lööf på det här och stärker sin ställning, både i politiken och som partiledare. Men knepigt nog kan gårdagens nya idéprogram från Centern också innebära att det demokratiska samtalet blir en långsiktig förlorare.