Ledare BLT

Fler krystade förklaringar

Ledare BLT Artikeln publicerades

LEDARE || Två debatter har totalt dominerat Sälen detta år. Den ena är Sveriges förhållande till Nato. Den andra är Sveriges försvarsförmåga.

Båda debatterna har mer eller mindre sin upprinnelse i ÖB:s uttalande i Svenska Dagbladet i nyårshelgen - vilket han sedan tvingades att modifiera och gå mer på regeringens linje.

Uttalandet skapade enorm irritation i det politiska lägret. Men hans inlägg har fullständigt dominerat debatten här - även när han på grund av akut magsjuka var tvungen att lämna Sälen redan på söndagskvällen.

Försvarsminister Karin Enströms (M) linje är denna: Försvarsförmågan är tillräcklig under nuvarande situation och hotbild, och den nya försvarsreformen måste få sätta sig innan man kan utvärdera försvarets fulla förmåga.

Samtidigt får hon verkligt svårt att förklara, när journalisterna ställer ihärdiga frågor på presskonferensen i efterhand, exakt hur det kan vara tillräckligt när bara en del av landet kan försvaras.

Enström får också svara på frågan varför det inte ingår i försvarsberedningens uppdrag att analysera ett eventuellt Nato-medlemskap. Svaret blir att det inte är aktuellt. (Försvarsberedningen ska göra en omvärldsanalys inför det nya försvarspolitiska inriktningsbeslutet 2015. Den ska redovisas i sommar.)

Elaka tungor säger att det inte spelar någon roll hur verkligheten ser ut, beredningens resultat kommer ändå att leverera det regeringen vill se.

Centerpartiets Staffan Danielsson är öppet kritisk till den undfallande diskussionen om Nato inom de båda största partierna. Moderaterna och Socialdemokraterna ägnar sig åt "intellektuell kvicksand" säger han. Vare sig M eller S ser verkligheten och Danielsson befarar att försvarsberedningens omvärldsanalys därför kommer att vila på en osäker grund.

Det är tuff kritik.

Man kan ha viss förståelse för Socialdemokraternas blinda fläck i frågan. Att Socialdemokraterna skulle säga att vi ska vara något annat än alliansfria, vore som om de högg av sig ett ben. Det blir emellertid synnerligen märkligt när Peter Hultqvist säger att vi ska vara militärt alliansfritt, samtidigt som Estlands utrikesminister bara dagen innan påpekat att Sverige de facto redan är medlem.

Men Moderaterna står öppet för ett medlemskap i Nato. Det omsätts inte i politik, enbart på grund av opinionsströmningarna.

Det är ren och skär opportunism.