Ledare BLT

Extraledare BLT

Ledare BLT Artikeln publicerades

EXTRALEDARE LÖRDAG|| Så meddelade Håkan Juholt sin avgång. Presskonferensen i Oskarshamn var utlyst på ett medvetet ställe, mitt i gallerian, bland vardagens oskarshamnare. Det var klart och tydligt ett sätt för honom att markera, att han faktiskt har stöd på hemmaplan.

Vilket också visades, när den spontant samlade publiken ropade ”nej, nej” när han gav sitt besked.

Riksmedia tolkade det som ”bu-rop”. Det var det inte.

För oss som jobbar med politik har vår analys glidit från att han valdes på grund av att han är ”en redig karl”, till en misstro inför alla affärer, till häpnad över att han står ut mitt i drevet och alla interna läckor, till frågan: Hur orkar han?

Det gjorde han inte till slut. Rent mänskligt måste man förstå beslutet - men även politiskt. Socialdemokratin står inför en brant, och det finns analytiker som ifrågasätter om de kommer att klara av det här alls. Och det är sant. Ett parti behöver inte leva kvar bara för att det ständigt har funnits.

Nu blir förstås frågan vem som tar över. Det har ropats på öppen process. Den processen kan komma att bli synnerligen smärtsam. Om det var illa förra gången, hur ska det då gå nu?

”Jag är född socialdemokrat” sade Juholt vid presskonferensen. Det är kanske just den inställningen som är ett av Socialdemokraternas problem. Ingen föds numera till Socialdemokrat, och S kan inte räkna med en automatisk tillströmning till sitt parti.

Senare i eftermiddag ska det hållas presskonferens i Stockholm. Då tar Jämtin över tills vidare.