Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Känslostorm i absolut perfekt julshow

Magnus Carlsson förblir kungen av julkonserter.
”Christmas Night 2018” är snöfall av varma julkänslor.
Och på alla sätt en perfekt mall för alla framtida julshower.
Karlskrona • Publicerad 22 november 2018
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Christmas Night” är och förblir en snyggt skräddarsydd mall för hur julkonserter ska framföras.
”Christmas Night” är och förblir en snyggt skräddarsydd mall för hur julkonserter ska framföras.Foto: maddoc photography AB

På två timmar lyckas årets ”Christmas Night”-gäng klämma in så mycket hjärta, själ, och musikalisk julkärlek att känslobägaren svämmar över.

Kanske har jag skrämt bort någon nu? Men det handlar om julen nu. Om upploppet som startar med glögg, pepparkakor och blåmögelost första advent, nästa söndag alltså. Då kommer alla känslorna på en och samma satans fantastiska gång.

Annons

Älska eller hata, valet är ditt, men ska du bara se en julkonsert i vinter så är det ”Christmas Night” som gäller.

Varför?

För det finns inga genvägar när det gäller Den Perfekta Julkonserten.

Magnus Carlsson har aldrig hymlat om sin kärlek till julen. Han lyssnar på julmusik året runt. Boråskillen älskar att omfamna julens klassiska budskap - det där om tid för lugn och ro och eftertanke.

Stillheten som vi alla, innerst inne, önskar oss i julklapp, men sällan får då stressen sluggat sin svettiga handduk över våra trötta skallar redan innan lucia.

”Christmas Night” är julshowernas svar på ”Love Actually” - de romantiska komediernas oöverträffade romantiska (jul)-komedi.

Snyggt, proffsigt, men också med själ och hjärta - årets ”Christmas Night” är en fullträff, enligt BLT:s recensent.
Snyggt, proffsigt, men också med själ och hjärta - årets ”Christmas Night” är en fullträff, enligt BLT:s recensent.Foto: maddoc photography AB

Det är ”all in och all over the konserthuset” som gäller.

Sorry, det finns inga svenska ord för det där - ”enastående”, ”entusiasmerande”, ”hängivna”?

Nej, det räcker inte. För Magnus Carlsson, i år med sällskap av Sofia Källgren, Elisa Lindström och den skönsjungande spexaren Tommy Nilsson, bjuder som vanligt på den allra största och varmaste tomtesäcken av julmys. Det är så gosigt att man nästan får ont i skallen av alla tvära kast mellan andlighet, ”Ave Maria”, ”Öppna din dörr” och klämkäcka medleys.

Värmen i brösten, lyckan i de båda äldre damernas glansiga ögon på bänkraden framför mig, gör att man förlåter alla floskler, allt ”världen blir så mycket bättre bara vi är tillsammans”-snack. Jag får till och med gåshud när Sofia Källgren, med en stämma klar som en fjällbäck en midvintermorgon, sjunger julopera.

Annons

Och jo, snöfallet kommer också. Gång på gång. Allt ska med. Änglakörer, fejksnö, decemberdimma och italienska bakgator där kvartetten framför ”Bella Notte” på knagglig, men hjärtlig, italienska.

– Jag förstår ingenting, men gud, så romantiskt, säger en annan dam bakom mig.

Vissa skulle sannolikt ringa ambulans och ta en enkel resa till psykakuten efter en afton med detta sällskap. Det blir alltså för mycket ibland. Samtidigt är det bara ett läge som gäller för shower i allmänhet och julkonserter i synnerhet.

Mässa lagom, inte för mycket. Krångla inte till saker och kasta för bövelen inte in en obligatorisk ståuppare som ska krysta fram torra skämt om svärmors julskinka för att ”lätta upp stämningen”.

Öppna bara dörrar och kranar. Låt det snöa, låt hjärtan bulta, blöda och läka, låt dig omfamnas av all den där kärlek som du i alla fall hoppas finns där ute någonstans.

Härlig är jorden.

Vi behöver en Absolute Christmas Show mer än någonsin.

Amen.

Christmas Night 2018

Var: Konserthusteatern, Karlskrona

Med: Christmas Night - Magnus Carlsson, Elisa Lindström, Sofia Källgren och Tommy Nilsson.

Publik: Cirka 600 personer på genrepet i onsdags. Utsålt och 700 personer på torsdagskvällens Sverigepremiär.

Bäst: Carlssons uppriktigt genuina kärlek till julen. Men visst är spjuvern Tommy Nilsson en lyckoträff. Han är en fantastiskt sångare och har även en avväpnade humor när grädden i grötgryttan svämmar över. Urvalet av låtar är också nära perfekt.

Sämst: En premiär är en premiär. Snacket lär putsas och låta mer naturligt efter hand. Elisa Lindströms monolog i slutet är aningen för lång. Och det enda jag saknar är Tommy Nilssons svenska version av The Bands mästerliga ”Christmas Must Be Tonight” - ”Julen är just nu i natt”.

Christian HylseSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons