Kultur

Arnaldur Indriðasons nya deckare är en underhållande historielektion

bokrecension Artikeln publicerades
Arnaldur Indriðason.
Foto: Johann Pall Valdimarsson
Arnaldur Indriðason.

Arnaldur Indriðason fortsätter att skildra andra världskrigets Island med en rapp deckare. Recensenten Joel Sjöö tackar för lektionen.

 

fakta

HISTORISK DECKARE.

Bok: FARLIG FLYKTVÄG

Författare: Arnaldur Indriðason

Förlag: Norstedts

Översättning: Ingela Jansson

Visa mer...

Arnaldur Indriðason tycks ha pensionerat sin framgångsrike kriminalare Erlendur på obestämd tid. För andra boken i rad reser han istället bakåt i tiden till andra världskriget och ett Island präglat av de amerikanska truppernas närvaro. Här nystar duon Flóvent och Thorson i en rad mord och försvinnanden som pekar mot högt uppsatta officerare, samtidigt som en ung kvinna söker hämnd på nazisterna.

De två historierna löper parallellt med korta kapitel som håller tempot högt trots att intrigen sällan överraskar. Den historiska bakgrunden ger en extra dimension och det är tydligt att Indriðason, som har en kandidatexamen i historia, brinner för ämnet. Här finns en lust att skildra både stora skeenden och små detaljer som gör ”Farlig flyktväg” till en underhållande historielektion.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.