Kultur o Nöje

”Vi har skrämt slag på flera arrangörer"

Karlshamn Artikeln publicerades
Åtta killar är grunden i Nöjeskompaniet. Hjalmar Sällström, Anders Jönsson, Håkan Windahl, Morgan Simonsson, Jimmy Svensson, Mikael Jönsson, Hampus Sotti och Stefan Kivioja.
Foto:Elin Thornberg
Åtta killar är grunden i Nöjeskompaniet. Hjalmar Sällström, Anders Jönsson, Håkan Windahl, Morgan Simonsson, Jimmy Svensson, Mikael Jönsson, Hampus Sotti och Stefan Kivioja.

I 20 år har Nöjeskompaniet fått Blekingarna att skratta.

Hemligheten?

– Vi är naturliga och äkta, drar skämt som vi själva förstår, och så har vi Anders Jönsson, säger Håkan Windahl.

Sagan om Nöjeskompaniet går egentligen tillbaka längre än till den faktiska starten 1998. På det tidiga 90-talet började den ideella föreningen Kulturfixarna med allsångskvällar i Mörrum, som snabbt blev populära. Där träffades majoriteten av det nuvarande Nöjeskompaniet, som snart bröt sig ut ur föreningen för att starta sitt eget. Och vips var Nöjeskompaniet verklighet.

– Då startade vi med Spextakel i Uggleboda, fantastiskt ställe. Rosornas camping var det på, säger Håkan Windahl.

– Vi tyckte att vi var lite nydanande då. Som en blandning av Thorleifs, Wallmans salonger och Stefan & Krister, ungefär.

Sen har det gått väldigt bra. Nöjeskompaniet har blivit hyllade många gånger från flera olika håll. Bland det mest minnesvärda för killarna själva var när den välkände komikern Krister Classon var och såg en show, och därefter kom fram och sa: ”Ni utstrålar kärlek. I kväll är det jag som har blivit road.”

– Det var stort. Och så var det väldigt häftigt att få BLT:s nöjesankare. Jag sa då att ”det här slår allt”, och det sa jag eftersom det var läsarna som röstade fram det. Det är alltid roligt med fina recensioner, men det är ju för publiken vi gör det. Så det är fortfarande ett av de finaste priserna vi har fått, säger Anders Jönsson.

Numera gör de inte lika många shower, även om Revymix, där hälften av föreställningen är ren improvisation, återkommer varje år. Men gruppen är inte lika mycket ute på vägarna längre.

– Det hände att vi var ute nästan hela tiden tre år i sträck. Och så blev vi portade från en kyrka en gång. Varför vet vi inte, för vi drar rätt snälla skämt, men vi kan väl säga att om vi inte var finkultur från början, så är vi fortfarande inte det.

Nöjeskompaniet står för snäll humor och en hel del improvisation. Vissa föreställningar är galet nog helt utan manus.

– Vi har skrämt slag på många arrangörer på grund av det, säger Håkan Windahl och skrattar.

Men det viktigaste för Nöjeskompaniet är att det inte ska vara elakt. Det är deras signum, kommer de fram till under vild diskussion.

– Vi gör bara skämt vi förstår själva. Vi vill inte göra narr av någon annan, vi vill förmedla glädje och att folk ska må bra när man ser oss, säger Håkan Windahl.

– Vi fick ett Må bra-pris en gång för det, säger Stefan Kivioja.

– Det finns inga dubbla bottnar, det ni ser är vad ni får, säger Anders Jönsson.

Blir det så även i den stundande jubileumsshowen?

– Då ska vi berätta resan hit. Då har vi plockat fram riktigt gamla grejer, och skrivit en del nytt. Tanken är att man ska få hela berättelsen.

De betonar att de även tänker prata om det svåraste, trots att det i grunden är en humorföreställning de ska göra. Men att missa att hylla sin bundsförvant Marcus Thedsén, som gick bort blott 35 år gammal i hjärnhinneinflammation 2010, går inte.

Det blir tyst en stund. Utanför kan anas ljud från den fullsatta bingokvällen, som varje måndag arrangeras på Mörrums folkets hus. Den får man inte störa, så nu repeterar Nöjeskompaniet sina föreställningar någon annanstans. Och rätt ofta på eget håll. Det är helt enkelt inte så lätt att få till det så att alla åtta kan vara med på varje repetition när alla har vanliga jobb att gå till dagtid.

– Vi har blivit duktiga på att dela upp oss. Och då tröttnar vi inte på varandra heller, säger Anders Jönsson.

Det är han som lyfts fram som den viktigaste pusselbiten för att Nöjeskompaniet ska fungera. ”Utan honom inget Nöjeskompaniet”, säger Håkan Windahl och tittar strängt på Anders Jönsson som gör sig redo att protestera.

– Jo, så är det. Vi är alla med och vi alla kämpar men du är drivkraften. Du kan inte förneka det och det ska stå med i tidningen, fortsätter han.

Så vad händer om 20 år igen? Finns Nöjeskompaniet kvar? Hela gänget ser lite fundersamma ut innan Håkan Windahl svarar:

– om livet vill oss väl så kanske vi gör det. Eller nej, jag vet precis vad jag vill svara. Det är ett citat som jag inte kommer ihåg vem det var som sa, men jag har alltid velat svara det. Svaret är: Var dag är en sällsam gåva.

– Eller så hittar vi den där låten som vi inte hittar längre? frågar någon i gruppen.

– Ja just det! Den. Vi hade en dieselbil en gång på en turné som fick dieselstopp hela tiden. Så det skrev jag en sång om och så framförde vi det på en spelning. Men vi kan inte hitta den längre. Den är helt borta. Och vi har ingen inspelning av den heller. Vi skulle haft den redan till tioårsjubileet, men vi kanske hittar den till 40-årsjubileet i stället?, säger Anders Jönsson och skrattar.

Fakta

Nöjeskompaniet

Startade 1998 med Spextakel i Uggleboda. Har gjort otaliga revyföreställningar, nyårsrevyer, och humorshower.

2005 vann de BLT:s pris Årets nöjesankare, som röstades fram av läsarna.

Ingår i gruppen gör: Stefan Kivioja (aktör, trummor), Hjalmar Sällström (klaviatur, gitarr, trumpet), Morgan Simonsson (bas), Jimmy Svensson, (sång, klaviatur, munspel, aktör), Håkan Windahl (aktör, sång, gitarr), Anders Jönsson (sång, aktör, bas), Mikael Jönsson (Kapellmästare, gitarr) och Hampus Sotti (ljudtekniker och sångare).

Aktuella: Med sin jubileumsshow ”Äntligen på väg”, som spelas på Bio Laxen på Mörrums folkets hus i fyra kvällar med start den 7/10. Föreställningarna spelas också den 13/10 samt 21-22/10.

Visa mer...