Kultur o Nöje

Nästa år - Östersjöregionens bästa film ska utses

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
”Tom of Finland” avslutar Carl international film festival med en visning på Spanska trappan i Karlskrona. 4 bilder
”Tom of Finland” avslutar Carl international film festival med en visning på Spanska trappan i Karlskrona.

36 långfilmer varav flera premiärfilmer och ett hyllningsevent till Finlands 100-årsjubileum är några av höjdpunkterna när Carl international filmfestival slår upp portarna den 8 september. Dessutom avslöjas några planer inför nästa år - då ett tävlingsprogram ska startas.

Carl international film festival började planeras i januari i år, även om Henrik JP Åkesson har haft idén i cirka tio år. När nu programmet presenteras för festivalen som drar i gång om bara ett par veckor, är det flera höjdpunkter som presenteras.

Totalt ska 36 långfilmer från 17 länder visas under de sex festivaldagarna. Här syns både välkända publikfilmer som musikalfilmen ”Grease”, som visas som ”sing along”-utomhusbio i Hoglandsparken den 9 september, och tyngre dokumentärer som ”All these sleepless nights” av regissören Michael Marczak, som visas på Biostaden den 10 september.

I festivalens huvudprogram, Baltic sea program, med fokus på ny långfilm från Östersjöländerna ingår filmer som Doris Dörries ”Fukushima Mon Amour” och Renārs Vimbas ”Mellow Mud” som får svensk premiär under festivalen. Även Andrius Blazevicius hyllade debut ”The Saint” visas för första gången i Norden under festivalen. Filmen, som dryper av svart humor,handlar om Yvtas som efter den ekonomiska krisen 2008 förlorar sitt jobb och desperat försöker återfinna balansen i sin tillvaro. 

På det stora hela går det att dela upp festivalen i två delar, där en del räknas som publik och den andra fokuserar på branschfolk. Till det senare hör ”Carl film forum”, som är ett samtals - och diskussionsprogram för att diskutera möjligheterna för att skapa en ny filmfond i Sverige med fokus på sydostregionen. Det programmet är ännu inte riktigt klart ännu, utan kommer att presenteras om några veckor. Även filmturismkonferensen ”Mixed reality”, som genomförs för tionde året i rad men för första gången i Karlskrona, räknas som ett branschevenemang.

– För det behöver man en särskild ackreditering för att delta, så det kan säga att det är två delar som går parallellt med varandra i festivalen. Men även som vanlig besökare kan man ta del av väldigt mycket, säger Josef Kullengård, programchef.

Även Blekinge museum deltar genom att visa arkivfilmer från Karlskrona nu och förr. Dessutom ordnas filmsektion med åtta filmer som alla berör gränser på något sätt, som ska anknyta till festivalens grundtanke med att vara en knytpunkt för Östersjöregionen. Som nav för festivalen anges Biobaren i Karlskrona, som dels ska bjuda på seminarier och samtal för vanlig publik. Under rubriken ”Biobaren talks”, ska bland annat Guldbaggevinnaren Saga Becker delta i två programpunkter.

Som avslutningsfilm visas finska ”Tom of Finland” som utomhusbio vid Spanska trappan.

Det enda som saknas, tycker arrangörerna, är en tävlingsdel. Men det ska ändras till nästa år.

– Vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att vi ser det som ett pilotprojekt i år. Men med tanke på hur programmet ser ut detta första år ser jag själv mycket fram emot nästa. Planen är att vi ska presentera ett tävlingsprogram till nästa år där vi ska utse Östersjöregionens bästa film, säger Henrik JP Åkesson, festival- och branschchef.

Det innebär att arrangemanget fortsätter nästa år?

– Ja. Vi kommer att genomföra det nästa år också.

Fakta

Tips från programteamet

Josef Kullengård, programchef: ”'All these sleepless nights' av Michael Marczak, som visas i vårt Baltic sea program. Jag förstod inte att det var en dokumentär först, eftersom berättelsen flyter samman med spelfilmens berättarsätt. Den har en väldigt spännande historia.”

Sofia Carlevi, festivalproducent: ”Jag vill tipsa om filmen 'Fukushima mon amour', en superfin och helt svartvit film, vilket är rätt ovanligt bland nya filmer i dag.”

Henrik JP Åkesson, festival- och branschchef: ”Jag vill säga vårt panorama om Finland i fokus. Jag är väldigt stolt över den. Vår ambition är att även framöver kunna välja ut ett av östersjöländerna och lyfta fram dem lite extra, och nu det första året valde vi Finland för att de firar 100 år som självständigt. Finlands film har länge varit enbart en nationell angelägenhet och inte internationell, men sen har det hänt något med många framstående filmskapare som har lyft fram Finland att vara ett intressant filmland internationellt, och jag är oerhört stolt över att få presentera några filmer från Finland de senaste åren.”

Visa mer...