Kultur o Nöje

Fantastisk fantasi som når hela vägen

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Många bra spel har släppts exklusivt till Playstation 4. Tidigare har jag ansett ”Uncharted 4” och ”Bloodborne” vara de främsta i det hänseendet. Men inte längre. ”Horizon: Zero Dawn” är ett innovativt mästerverk i min bok. Det är inget litet påstående det. 2 bilder
Foto:Screenshot Sony
Många bra spel har släppts exklusivt till Playstation 4. Tidigare har jag ansett ”Uncharted 4” och ”Bloodborne” vara de främsta i det hänseendet. Men inte längre. ”Horizon: Zero Dawn” är ett innovativt mästerverk i min bok. Det är inget litet påstående det.

”Horizon: Zero Dawn” går emot strömmen på alla tänkbara sätt. Det är inget annat än ett unikt mästerverk.

Horizon: Zero Dawn

Släpps: 1 mars

Utgivare: Sony

Utvecklare: Guerrilla Games

För: Playstation 4

I fem års tid har Guerrilla games, skaparna av ”Killzone”, arbetat med ett projekt som till slut fick namnet ”Horizon: Zero Dawn”. Kärleken till framtiden höll man fast vid. I övrigt är mycket annorlunda.

Detta tredjepersons-actionrollspel tar sin plats drygt 1 000 år i framtiden i ett postapokalyptiskt scenario. Så här långt låter det nästan som vilket annat spel som helst nu för tiden. Men ack vad fel ute man är om man tror det.

I denna värld får man ta del av Aloys öde. Hon är en utstött jägare som inte har accepterats av den lokala stammen; Nora. Varken hon eller du som spelare har en aning om var hon kommer ifrån eller varför världen ser ut som den gör. Snabbt börjar hennes resa mot svaren och man delar verkligen en iver om att få reda på mer.

Vad som främst sticker ut är robotarna som vandrar jorden. De tar sig olika djurformer som krabbor och hästar, men även dinosaurier. Varför, undrar du? Varför inte, svarar Guerrilla Games, och den egentliga anledningen till den här kraftigt flummiga inramningen låter jag vara osagd.

Magkänslan sa på förhand till mig att det här skulle påminna en del om ”Far cry”. Den känslan var inte ogrundad. Vapenhjulet är mer eller mindre identisk den som återfinns i ”Primal” (senaste spelet i den serien) och menyn är även den snarlik. 

Olika varianter av pilbågar utgör basen i Alyos vapenkammare som i övrigt består av bland annat slangbellor, repmekanismer och spjut . De här primitiva verktygen bäddas dock in med en futuristisk prägel.

Man kan välja olika vägar in i striderna, det vill säga om man vill smyga sig på sitt byte eller gå en vansinnig frontalattack. Men framför allt måste man lära sig att använda de olika vapentyperna beroende på hur situationen ser ut och vilka robotar man möter. Det öppnar upp för helt underbart varierande strider och spelkänslan är förvånansvärt underhållande. Du kan helt ärligt skippa uppdragen i två timmar och outtröttligt slå dig genom världen med ett stort brett leende på ansiktet hela vägen.

Kärnan i historiens mystik tänker jag som sagt inte beröra här, jag kan väl bara nämna att det tar runt 30 timmar att klara ut spelet, beroende på hur många sidouppdrag du tar dig an. Just sidouppdragen är väl vad man kan förvänta sig. De ger definitivt en djupare förståelse för de olika samhällena som har växt fram och karaktärerna du stöter på bär på spännande historier som en efter en fyller i luckorna. Jag kan dock känna att de framstår som lite röriga då och då.

När jag ändå klagar måste jag såga föremålshanteringen. Att sälja föremål till olika säljare är en pina. Resurserna borde ha kategoriserats upp på ett betydligt smidigare sätt, särskilt med tanke på att samlandet utgör ett så stort grundelement i spelet. 

Någon mer kritik mot ”Horizon: Zero” Dawn kan jag helt ärligt inte stå för. Miljön är oerhört vacker, det nyskapande tänket saknar motstycke och spelkänslan är förvånansvärt tillfredsställande.  Varenda strid känns unik. Reaktionsförmåga och taktiskt upplägg är lika viktigt.

Många bra spel har släppts exklusivt till Playstation 4. Förutom några remastered-versioner har jag tidigare ansett ”Uncharted 4” och ”Bloodborne” vara de främsta i det hänseendet. Men inte nu längre. ”Horizon: Zero Dawn” är ett innovativt mästerverk och i min bok, eller snarare, i min spelsamling, framhåller jag det bästa PS4-exklusiva spelet någonsin. Det är inget litet påstående det.

I en tid av oändligt många remakes och uppföljare är det exakt denna typ av spel vi behöver.

Hatten av till Guerrilla games. Och grattis till alla Playstation-ägare.

BLT:s recensent Leo Pettersson visar och recenserar även spel på youtube, se hans klipp om ”Horizon: Zero dawn” nedan.