Kultur o Nöje

Elin Thornberg: ”Varför fattar de inte att de stör?”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Bengt Pettersson

Mitt under en av föreställningens mest fokuskrävande scener störs koncentrationen. En högljudd hostning skär genom publiken och plötsligt är magin bruten. Igen.

När stör man så mycket att man hade gjort bäst i att stanna hemma? Och samtidigt - vad är mest värt? Är det värt att missa något du sett fram emot väldigt länge till förmån för att andra ska få en bra upplevelse, eller är det mer värt att andras upplevelse blir lite störd för att du ska få möjlighet att gå på ett evenemang du sett fram emot i evigheter?

En bra fråga, faktiskt.

Härom året gick jag själv på en föreställning i Stockholm med pågående bihåleinflammation och svår hosta. Hostan hade visserligen lagt sig en aning och bihåleinflammationen tämjde jag med värktabletter, men jag kunde knappast undvika att harkla mig och hosta forcerat åtminstone ett par gånger under föreställningen. Jag vet inte vad stackarna framför mig tänkte, men antagligen något i stil med ”vad är det för idiot som tagit sig hit? Borde hon inte ha stannat hemma i stället för att komma hit och smitta ner alla andra? Ohyfsat!”.

Så tänker i alla fall jag varje gång någon annan hostar högljutt i en teatersalong. Samtidigt krävs lite förståelse. En hostning är svår att stoppa, även om man kan önska att den kommit i någon av de mer turbulenta scenerna. Men vad är alternativet? Inte hosta? Jo, tjena.

Det är lite som att be en förälder att få sitt barn att sluta skrika under den tre timmar långa flygningen till semesterdestinationen. Vad ska man göra åt saken? Använda munkavle?

Nej, det ser inte jag heller hända.

Tips!

Det händer i helgen

Fredag

Pros & cons, Karlshamns stadsteater.

Välgörenhetskonsert med acapellagruppen Pros & cons och förbandet About Sally.

Lördag

Vernissage i Sölvesborgs konsthall

Ellen Cronholm tar bokstavligt talat ”PLATS” med sin grafikutställning med samma namn, som öppnar i dag.

En heldag om båten på Marinmuseum i Karlskrona

En kulturfestival där forskning möter konsten. Mest spännande verkar konserten där Sofie Livebrant, som har gjort sig känd för sin fyrmusik, uppträder.

Lördag kväll

Dead flowers i Hörsalen, Sölvesborg.

De är visserligen namngivna efter en låt av the Rolling Stones, men det här Sölvesborgsbandet spelar allt från country och soul till visor.

Patrik Bomans Ambivalent på Rio Grande, Karlshamn

Jazzgrupp som går in för att skapa gott humör. Nu besöker de för första gången Blekinge och Karlshamn för en konsert på Östra piren.

Romantik med Marinens musikkår, i Sparresalen, Karlskrona

Tillsammans med violinisten Christian Svarfar bekantar sig Karlskronas favoritmusikkår med romantikens främsta kompositörer.

Aftonkonsert i Asarums kyrka

Med solisterna Noora Karhuluoma och Marco Bonacci, Asarums motettkör och Frosta kammarkör.

I morgon

The cavern Beatles, Konserthusteatern, Karlskrona

Direkt från Liverpool kommer ett av de mest Beatlestrogna banden som finns där ute, till Karlskrona.

Visa mer...