Kultur o Nöje

En helt ny värld med Aladdin som musikal

Nöje Artikeln publicerades
Charlie Grönvall spelar huvudrollen i Aladdin.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Charlie Grönvall spelar huvudrollen i Aladdin.

När den klassiska sagan om Aladdin görs om till turnémusikal får förra årets ”Idol”-trea prova något han aldrig gjort förr. Att spela huvudrollen i en musikal.

– Det ska bli jättekul. I det här fallet så vet jag ju också att jag inte kommer att åka ut, säger Charlie Gronvall.

Förra våren var det "Snövit” med Ellen Bergström och Yohio i huvudrollerna. Nu är det dags för ”Aladdin” att gå samma musikaliska öde till mötes och bli familjemusikal i ”Äventyret Aladdin”. Premiären blir den 26 december 2017 och i huvudrollen står Charlie Grönvall, Trean i förra säsongens ”Idol.

Han fick rollen lite av en slump, arrangörerna ringde upp honom och frågade om han hade möjlighet att träffa dem. Väl på plats fick han provsjunga och några veckor senare blev han erbjuden rollen. Själv hade han knappt hängt med på att det var en provspelning han gjort, men är väldigt glad att han fått möjligheten.

– Det känns jätte-jätteroligt verkligen, jag hade verkligen hoppats på att få något lite större att haka på efter ”Idol”-perioden, och det fick jag ju. Sen passar det här så himla bra för jag är en musikalfantast sedan tidigare, jag är verkligen supernördig, berättar idolen för BLT.

  Hur mycket Aladdin är du?

  – Jag tror att han och jag är rätt lika, jag gillar verkligen hans energi, han är en äventyrlig och nyfiken karaktär. Sedan gillar jag att det finns en ganska rolig sensmoral i berättelsen i och med att han försöker vara någon annan när han får sina tre önskningar, bara för att imponera på prinsessan. Det blir som en resa i sig själv som han gör längs vägen och det är väldigt roligt att göra sådana karaktärer, tror jag.

  Föreställningen är en nytolkning av den klassiska sagan, vilket innebär att historien är omskriven och låtarna är nyskrivna. Det blir alltså ingen ”En helt ny värld” i ”Äventyret Aladdin”. Det tror dock inte Charlie Grönvall är ett problem.

  – Jag har inte hört alla låtarna, men av det jag har hört så är jag väldigt imponerad, säger han.

  Rollen som Aladdin blir din musikaldebut. Hur nervös är du?

  – Lite nervigt är det så klart, jag kastas ju in som en huvudroll utan att ha gjort något liknande innan. Men jag har som tur är lite tid på mig att förbereda mig. Musiken har jag sedan innan också, och så har jag alltid varit en teaterapa och gillar att klä ut mig till karaktärer och sånt. Men sen kommer det att vara allt det där andra också, som hur jag ska ta mig an scenen och riktningar och sådana grejer. Så det får vi se hur det ska gå.

  Han är inte ensam debutant på scenen. ”Idol”-kollegan och musikaldebutanten Renaida Braun ska nämligen spela rollen som prinsessan Safa i föreställningen. I ensemblen återfinns också Marko Lehtosalo som den onde El Zallham, Kim Sulocki som kumpanen Jabaar och Claes Malmberg som anden.

  Föreställningen når totalt 30 städer under turnén nästa vår. Föreställningen spelas i Karlskrona den 19 januari.

  Fakta:

  "Äventyret Aladdin"

  I rollerna: Markoolio, Claes Malmberg, Kim Sulocki, Charlie Grönvall och Renaida Braun.

  Manus och regi: Robert Dröse.

  Originalmusik: Martin Landh.

  Premiär: 26/12 på Stockholm Waterfront.

  Turnéplan: 26–27/12, 29–30/12, 6–7/1, 11/2 Stockholm, 3/1 Södertälje, 4/1 Västerås, 5/1 Karlstad, 13/1 Uppsala, 14/1 Nyköping, 19/1 Karlskrona, 20/1 Halmstad, 21/1 Växjö, 27/1 Norrköping, 28/1 Linköping, 3/2 Örebro, 4/2 Helsingborg, 10/2 Gävle, 16/2 Skellefteå, 17/2 Luleå, 18/2 Umeå, 2/3 Skövde, 3/3 Jönköping, 4/3 Göteborg, 10/3 Ystad, 11/3 Malmö, 17/3 Eskilstuna, 24/3 Östersund, 13/4 Leksand, 14/4 Hudiksvall, 15/4 Sundsvall, 21/4 Oskarshamn, 24/4 Kristianstad.

  Visa mer...