Kultur o Nöje

Billie the vision är starkare än någonsin

Bräkne-hoby Artikeln publicerades
Lars Lindquist. 2 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Lars Lindquist.

Trots rykten om nedläggning och turbulens i bandet har Billie the vision hela tiden hållit ihop. Blivit starkare tillsammans. Men det har varit tyst. Tills nu.

– Det har alltid varit bandet som varit det viktiga i mitt kreativa liv, säger Lars Lindquist.

I januari 2016 fick Lars Lindquist syn på ett tweet från en amerikansk journalist. Som just hade upptäckt Billie the vision & the dancers musik. Lars Lindquist svarade. De började snacka.

– Och det slutade med att jag åkte dit och hälsade på i tio dagar, säger Lars Lindquist.

Det var starten på det album som Billie the visions fans har väntat på i fem år. Men fokuset saknades fortfarande. Då såg Lars Lindquist en dokumentär om Warren Buffet, en amerikansk affärsman som rankas till en av världens rikaste människor.

– Det var en ganska ledsen och tråkigt dokumentär egentligen. Men på en fråga hade han och Bill Gates svarat samma sak - de hade sagt att det var fokuset som gjort dem så framgångsrika. Och det fastnade jag för. Då tänkte jag att det var det jag måste göra, jag måste fokusera på Billie the vision, det är det som är det roligaste för mig just nu. Så jag släppte allt annat och fokuserade, och så var det färdigt helt plötsligt.

Musiken på albumet ”What's the matter with you boy?” har en nyvunnen berättarglädje. Det är texterna som griper tag och ger den där välkända Billie the vision-stämpeln.Tack vare den amerikanska journalistens råd och förslag på texter har Lars Lindquist fått en nyvunnen kärlek till det engelska språket, något som känns.

Hur känns det nu när skivan är ute?

– Det känns lite overkligt. Vi ska ha en releasefest ikväll bara vi i bandet och då kanske det går upp för en vad man har gjort. Jag har lyssnat jättemycket på den här skivan i bilen, det har jag aldrig gjort någon annan gång med någon annan skiva. jag tycker att det är en så skön blandning i den.

Att ryktena om bandets nedläggning har florerat blev Lars Lindquist och resten av Billie the vision & the dancers varse när de gjorde sin tioårsjubileumsturné för några år sedan. Folk ställde frågor. Men i sanningens namn har en nedläggning aldrig varit aktuell, inte ens när bandet bestämde sig för att sluta spela ett år och bara fokusera på att repa.

– Men det var det ju ingen som såg, säger Lars Lindquist.

Och visst har det varit tyst ett tag, det kan han medge. Även om det kom en EP för två år sedan. Men för bandet själva har det hänt desto mer, banduppställningen gick från sju till fyra för några år sedan vilket ställde stora krav på bandet. Lars Lindquist har även haft fokus på sitt soloprojekt Bräkne-hoby.

– Men det har alltid varit bandet som varit det viktiga i mitt kreativa liv. Men det fick jag sitta och fundera på för att komma fram till vad som var viktigast.

Nu har kvartetten blivit en kvintett, i och med att Gustav Kronkvist har återvänt till bandet. I december blir det också en turné till Malmö, Stockholm och Göteborg, och sen siktar bandet på en längre vårturné. Och nej, Lars Lindquist har inte lagt soloprojektet på hyllan ännu. Mer musik är att vänta där också.

– Det är ganska smidigt att vara ute och spela med det eftersom det bara är jag. Så det fortsätter jag med.

Fakta

Billie the vision & the dancers

Det hypade Bräkne-hoby-bandet bildades 2004, och fick snabbt en fanskara att räkna med. Som bland annat ledde till Rockbjörnens myspace-pris 2009. Bandet har gett ut sju fullängdsalbum.

Bandet består i dag av Silvio Arismendi (slagverk), Sofia Janninge (slagverk, fiol, sång), Gustav Kronqvist (elgitarr), Maria Thenor (bas) och Lars Lindquist (sång, gitarr, tamburin).

Aktuella: Med nya albumet ”What's the matter with you boy?” som finns bland annat på Spotify.

Visa mer...