Kultur o Nöje

Annelie Henrysson: Mindre roliga uppföljare och så lite skit

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
4 bilder

Den första läste jag girigt. Den andra mer avslappnat. Den tredje blev måsteläsning för att få ett avslut.

Det jag syftar på är Mariette Lindsteins trilogi om sekten Via Terra som håller till på Dimön. Den sista boken ”Sektens barn" kom i början av sommaren, och även om mitt intresse för fler böcker i serien klingat av något med tiden var det ändå en bok jag ville läsa. Har man en gång börjat vill man ju liksom veta hur det slutar.

Och den tredje boken är något man läser av bara farten. Den är lika snabbläst som övriga böcker i serien, och det är lika förfärande hur hårt tag en sekt kan få om en människas liv. Just den här boken är inte sann, men författaren ska själv ha slagit sig fri från ett liv hos en sekt och berättelsen känns trovärdig.

Och just som Sofia från de båda tidigare böckerna tror att hon går fri från sektledaren Franz Oswalds makt, visar det sig att det verkligen inte är så. Hans käftar når längre än vad hon någonsin vågat tro.

”Kära Barbro” är också en uppföljare, föregångaren heter

”Världens vackraste man”. Författaren heter Lena Ackebo. I första boken reste de båda systrarna på en solsemester där en av dem träffade en man, blev störtförälskad och stannade kvar. Bok nummer två handlar om Barbro när hon kommer hem, ensam och om hur hon påverkas av alla de brev systern skickar från sitt nya, spännande och lyckliga liv på semesterön.

I ärlighetens namn är det en ganska tråkig bok, men har du läst den första är det svårt att låta bli den andra. Slutet bäddar dessutom för en tredje bok om systrarna. Jag tror att jag kommer att trilla dit på den också.

Avrundar med en bok som står helt för sig själv, här finns varken en bok före eller efter. ”Stora djurbajsboken” är rakt upp och ner en charmig faktabok om djurbajs. Inget annat.

Första intrycket av boken är att det här är något för de riktigt små, det ser ganska barnsligt ut. Men för den som fördjupar sig innehåller faktiskt boken en hel rad spännande fakta.

Inte visste till exempel jag att myror hade bladlöss som husdjur som de mjölkar är de blir sugna på något gott (läs bajs.) Man får också lära sig vilka djur som är dubbelbajsare och långbajsare. Bara en sån sak.

Anna Hansson och Jimmy Wallin heter duon som skapat boken genom ett riktigt skitjobb.