Kultur & Nöje

Välkänt med Birgers ragtime band

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Besöket i Hällevik rönte stort intresse i finska tradjazzkretsar så att det ordnades med en bussresa till den blekingska tradjazzmetropolen.
Foto:Lasse Fagerberg
Besöket i Hällevik rönte stort intresse i finska tradjazzkretsar så att det ordnades med en bussresa till den blekingska tradjazzmetropolen.

Finska bandet Birgers Ragtime band fick kämpa mot regnet för att hålla uppe intresset hos publiken.

Birgers Ragtime Band

Lördag, Direktör Nyfiken

Medverkande:

Ulf Gamme (klarinett, sax, sång), Harald Gamme (tenor-­ och altsax), Magnus Gustafsson (trumpet), Göran Gamme (trombon), Johan Sandholm (gitarr, banjo), Curt Qvarnström (bas), Göte Hjertquist (trummor) Eliina Mäkiranta (piano)

Birgers Ragtime Band hade sin tredje och sista spelning på Hälleviks Tradjazzfestival på mysiga krogen Direktör Nyfiken. Bandet kommer från Finland och bildades så sent som 2011 men har trots det hunnit med ett etablera sig ordentligt på den finska jazzscenen och har även gjort ett par spelningar på Baltic Jazz Festival och två CD-skivor. Besöket i Hällevik rönte stort intresse i finska tradjazzkretsar så att det ordnades med en bussresa till den blekingska tradjazzmetropolen.

Birgers Ragtime Band spelar väldigt traditionell New Orleansjazz i Bunk Johnsons och George Lewis anda men också med stor inspiration från Acker Bilk, Chris Barber och Papa Bues Viking Jazz Band. Efter det instrumentala inledningsnumret äntrade sångerskan Charlotta Kerbs scenen och tillsammans bjöd de på en mycket långsam sugande version av ”Body and Soul”.

I ”Yes Sir thats my baby” iklädde sig trumslagaren Sven-Erik Krogius sin tvättbräda och Birger introducerade det hela med att Sven-Erik skulle tolka sina innersta känslor på detta speciella instrument. Under pausen kom regnet till Hällevik men detta försökte bandet motarbeta med ”On the sunny side of the street”. Det gick väl så där, kan man säga. Under fortsatt regnande radade Birgers Ragtime Band upp en rad välbekanta tradklassiker till publikens stora förnöjelse.