Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ibsen firas vid sfinxen i Giza

"Pétur Gautur", "La donna del mare" eller "Vildanden" -det är bara att välja. Över hela världen uppmärksammas Henrik Ibsens liv och verk i år. Den norske dramatikern hyllas med omkring 3000 arrangemang i utlandet och på hemmaplan.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2006

I år är det 100 år sedan Henrik Ibsen dog. Efter Shakespeare är han den mest spelade dramatikern i världen. Man brukar räkna med att det varje år sätts upp omkring 130-140 Ibsenföreställningar - vilket är mer än vad exempelvis vår svenska nationaldramatiker August Strindberg mäktar med. Ibsenåret 2006 lär plussa på statistiken ytterligare, inte bara vad gäller antal spelade pjäser.

En enastående chans

Annons

-Detta är en enastående chans för Norge att markera sig som kulturnation, sade Bentein Baardson, chef för Ibsenåret 2006, i en intervju med Norsk Rikskringkasting, NRK, i november.

Firandet inleds officiellt i Oslo rådhus den 14 januari med en internationellt inriktad öppningsföreställning. Den tar fasta på Ibsen som inspiratör för konstnärer inom film, teater, bildkonst, dans och musik. Det blir bland annat inslag från "Hedda Gabler" som opera från Shanghai, en nyskriven balett som bygger på pjäsen "Gengångare" från Royal Opera House i London och "Peer Gynt" framförd av ståuppkomiker, rappare och en trollkonstnär i en föreställning gjord av Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Under invigningen får också ett antal kvinnliga film- och teaterstjärnor som har tolkat Ibsen motta priset Ibsen Centennial Award. Bland pristagarna märks svenska Bibi Andersson, Liv Ullmann, Ghita Nørby, Vanessa Redgrave och Isabelle Huppert.

Sätter upp Ibsens pjäser

Självklart sätter de stora teaterinstitutionerna i Norge upp Ibens pjäser under året. Riksteatret ger bland annat "Hedda Gabler" och "Peer Gynt" medan Nationaltheatret satsar på en uppsättning av "Vildanden" i regi av teaterchefen Eirik Stubø som ska gästa den prestigefyllda Next Wave-festivalen vid Brooklyn Academy of Music i New York. Gästspelet beskrivs entusiastiskt som en av de mest spännande händelserna i teaterns 107 år långa historia. Den årliga Ibsenfestivalen i augusti-september utökas till "tidernas största" med teaterkonstnärer från alla de fem kontinenterna.

Kommittén som har ställt samman Ibsenprogrammet i Norge har också velat uppmuntra nyskriven dramatik med rötter i Ibsens begreppsvärld. I projektet "100 og NÅ" sökte man efter nyskrivna dramer som ska sättas upp i år. Samtidigt har Det Åpne Teater i Oslo bjudit in 19 dramatiker från tio länder att skriva korttexter med utgångspunkt från Ibsencitatet "For meg er friheten den største og høyeste livsbetingelse".

Ett stort antal utställningar ska kasta nytt ljus över Henrik Ibsen och hans verk. Teatermuseet i Oslo visar fyra stycken 2006, bland annat en om hur tolkningen av Nora-rollen i "Ett dockhem" har förändrats genom åren. Nora får också plats i den utställning som Nasjonalbiblioteket senare under året exporterar till Alexandria i Egypten.

Samtliga skrifter i nyutgåva

Samtidigt har första steget i ett gigantiskt projekt tagits för att ge ut samtliga Henrik Ibsens skrifter i nyutgåva. De två första böckerna i den fullständiga Ibsenutgåvan gavs nyligen ut i Norge och 2008 ska alla de 31 böckerna i "Henrik Ibsens skrifter" vara färdiga. För att sprida kunskapen om Ibsen även till unga människor får alla norska 17-åringar en bok om Ibsen och hans verk under jubileumsåret.

På dramatikerns dödsdag den 23 maj hopas också evenemangen. Nationaltheatret ordnar ett arrangemang som man kallar för "Mausoleet" där publiken bland annat får höra dikter, hörspel och klipp där några av teaterns största skådespelare genom tiderna tolkar Ibsen. Även i Sverige uppmärksammas Henrik Ibsen, om än i något måttligare skala. Dramaten sätter upp "John Gabriel Borkman" med stjärntrion Jan Malmsjö, Agneta Ekmanner och Marie Göranzon i huvudrollerna medan Stockholms stadsteater ger "Frun från havet" med Gunilla Röör i rollen som den olyckliga Ellida. Kungliga Operan visar "Peer Gynt" och Radioteatern ger redan den 13 januari "När vi döda vaknar" med bland andra Jan-Olof Strandberg, Marie Richardsson och Malin Ek i rollerna. Men det lär nog inte vara så många som klagar på att Ibsenårets final inte blir tillräckligt spektakulär. Iscensättningen av "Peer Gynt" vid sfinxen på Gizaplatån utanför Kairo i Egypten låter, åtminstone på papperet, lika surrealistisk som Ibsens berättelse om storskrävlaren Peer. Klart är det att föreställningen ges i öknen till Edvard Griegs musik den 26 och 27 oktober. Däremot är det inte offentliggjort huruvida det jättelika stenhuvudet ska "medverka" i dramat och ställa sfinxens klassiska fråga till Peer: "Vem är du?" (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons