Sexism och rasism på SD-politikerns Facebookkonto

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Paul Cederholm (SD).
Foto:Patric Söderström
Paul Cederholm (SD).

Uppmaningar till våldtäkt och rasistiska utspel. Det står att finna i kommunpolitiker Paul Cederholms (SD) öppna Facebookflöde.

Det var efter uttalanden av artisten Zara Larsson som kommunpolitiker Paul Cederholm (SD) i söndags gjorde ett inlägg på Facebook. I kommentarsfältet tog sig diskussionen rasistiska och sexistiska uttryck, vilket sajten "Inte rasist, men..." kunde berätta under måndagen.

En av Cederholms Facebookvänner skrev att han hoppades att Larsson skulle bli "ofrivilligt penetrerad av koranpedofiler". En annan refererade till våldtäkten som skedde under artistens spelning på Bråvallafestivalen förra veckan, och menade att det hade "varit på sin plats" om det varit Zara Larsson som blivit våldtagen.

– Jag har inte hunnit vara inne och läsa kommentarerna, jag måste sköta mitt jobb, säger Paul Cederholm (SD).

  Politikern fortsatte dock att använda sitt Facebookkonto efter att kommentarerna börjat trilla in. Bland annat lade han upp en film på katter någon timme efter att hans Facebookvän skrivit att Larsson borde bli gruppvåldtagen.

  – Det är sådant som jag bara vidarebefordrar med telefonen, men jag har inte hunnit läsa några kommentarer, säger Paul Cederholm.

  Cederholm menar att han vill ha ett öppet Facebookkonto för att främja diskussion.

  – Det är möjligt att det leder till att man måste vara mer noggrann med moderering men jag har inte alltid tid. Men det är idiotiskt att skriva sådant där, tycker man det ska man hålla de åsikterna inom sig, säger Paul Cederholm.

  Paul Cederholm upplever att miljön på internet har blivit mindre rasistisk och sexistisk de senaste åren, och tycker inte att han har ansvar för vad andra skriver på hans Facebook.

  Tidigare har Cederholm använt sitt Facebookkonto bland annat till att tipsa om boken "Landsplågan Islam" och att spekulera i ensamkommande flyktingbarns ålder.

  – Vi har gått på kurser med partiet i att hantera sociala medier och jag säger alltid det, att håll er till partilinjen. Jag tycker jag gör det, säger Paul Cederholm.