Sexåring utnyttjades i stor härva

Karlskrona Artikeln publicerades

Mamman påstod att hennes sexåriga dotter hade assistenter, vilket var lögn.
Hon åtalas nu för bidragsbrott, efter att ha försökt lura till sig pengar från Försäkringskassan, rapporterar SR Blekinge.

Fjorton personer åtalas i dag, i Halmstad, i en omfattande härva av fusk med assistansbidrag. Personerna misstänks för att ha lurat till sig stora belopp från Försäkringskassan. Brottsrubriceringarna är främst grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Några av de inblandade har drivit verksamheten som företag med personliga assistenter anställda. Därför gäller åtalet också grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott för tre av de åtalade.

Två personer i Karlskrona är inblandade, varav en mamma som utnyttjat sin dotter för att få pengar från Försäkringskassan. Kvinnan intygade att flickan hade assistenter trots att hon inte hade det, rapporterar SR Blekinge.
Mamman ska ha fått 125 000 kronor, utan att ha rätt till det.
Assistansbolaget i Halmstad, som intygat att flera personer jobbat åt flickan, har fått nära 700 000 kronor.

Enligt åtalet har Försäkringskassan lurats på sammanlagt drygt sex miljoner kronor i felaktigt utbetalda assistansbidrag. Kammaråklagare Ann-Christin Claesson skriver att det funnits risk för att ytterligare en halv miljon kronor skulle ha betalats ut.

Åtalet gäller också ett bedrägeri mot Arbetsförmedlingen, där summan är drygt 180 000 kronor.