Förlåtelse och psykiatrisk vård för kyrkomarodören

Karlskrona Artikeln publicerades
Flera orgelpipor på den närmare 200 år gamla orgeln  i Trefaldighetskyrkan förstördes.
Foto: Marcus Palmgren
Flera orgelpipor på den närmare 200 år gamla orgeln i Trefaldighetskyrkan förstördes.

Den 26-årige mannen som under natten till den 21 december slog sönder stora delar av Tyska kyrkans orgel har nu fått sin dom.

Efter en tre dagar lång rättegång i Blekinge tingsrätt där den sista dagen dröjde i avvaktan på den rättspsykiatriska undersökningens svar meddelar nu rätten sin dom.

Det blir, precis som åklagaren yrkade, rättspsykiatrisk vård för den 26-årige mannen som genom en natt av ilska orsakade omfattande skador inne i Trefaldighetskyrkan, även kallad Tyska kyrkan.

De värsta skadorna åsamkades på kyrkoorgeln där ett flertal ömtåliga orgelpipor förstördes och reparationen beräknas kosta minst en halv miljon kronor.

Även i Blekinge tingsrätt höll den 26-årige mannen fast vid att han inte var ensam att utföra skadegörelsen i kyrkan och att det blev som det blev på grund av att han hade druckit vin. Anledningen till sitt raseri var att mannen hittade en flaska vin inne i kyrkan. Han erkänner dock att han faktiskt har begått brotten.

26-åringen nekar däremot till samtliga anklagelser gällande hot och våld mot tjänsteman. Brotten har begåtts mot personal på psykiatriska avdelningar

Trots den grova skadegörelsen som Trefaldighetskyrkan utsattes för så berättar prästen Ann-Louise Trulsson att hon förlåter mannen för brotten.

– Det är självklart annars hade jag inte levt efter det budskap jag lär ut, säger hon.

Hon utvecklar sitt resonemang.

– Det var en tragisk händelse. Det ska vi alla vara medvetna om men jag är också tacksam över att han nu får den vård han behöver. Jag har mött den här mannen vid ett antal tillfällen och jag är tacksam över att han får ro och frid i sin själ och att han får en chans att börja om sitt liv.

Mannen dömdes för grov skadegörelse, stöld, två fall av våld mot tjänsteman, tio fall av hot mot tjänsteman och ett fall av olaga hot.

Han ska även betala sammanlagt 354 896 kronor i skadestånd, varav 300 000 kronor är till Svenska kyrkan.