Nya förskolor fick klartecken

Karlskrona Artikeln publicerades

Nya förskolor ska skjuta i höjden både öster och väster om centrala Karlskrona. Nu har politikerna lämnat klartecken för skolor i Nättraby och Trummenäs.

Efter flera ratade alternativ i Nättraby genom åren återstår två platser, en tomt vid Måsvägen, lite i utkanten av samhället och en plats vid Fasanstigen, inne i ett bostadsområde. Den nya förskolan är hur som helst tänkt att få kosta 40 miljoner kronor och ett projekteringstillstånd godkändes i tisdags.

– Men det är ännu inte bestämt var den ska ligga, sa Håkan Eriksson (S) efter kommunstyrelsens möte.

Samtidigt spelades ett ifrågasatt hyresavtal mellan kommunen och Brunsbergsbolagens AB fram för en ny förskola i Trummenäs. Bolaget bygger, äger och hyr ut till kommunen för max totalt 4,7 miljoner kronor om året - i 20 år.

Fyra avdelningar från förskolan i Ramdala flyttas över, jämte två från förskolan på Musikgatan i Torskors. Den nya skolan i Trummenäs kommer att ha plats för 105 barn, med hopp om inflyttning i årsskiftet 2020-2021.

Samtidigt finns möjligheter att bygga till ytterligare två förskoleavdelningar.

– Det vill vi avvakta för att inte riskera att stå med tomma lokaler, sa Håkan Ericsson och kommenterade också hyresavtalet.

– Det är klart att det blir dyrare att hyra, men kommunen saknar mark. Och skolan behövs i området som är expanderande och i tillväxt. Men det ska i det här fallet motsvara en normal marknadshyra. Vi håller också på att göra en översyn av möjligheterna att välja mellan att hyra eller äga behövda lokaler i framtiden.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.