Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu flyttar personalen in på brandstationen

En lång väntan är över.
Nu fylls brandstationen i Oskarsvärn med personal.
Först ut: handläggarna och chefen själv, Anna Henningsson.
Karlskrona • Publicerad 20 september 2018
Räddningschefen Anna Henningsson är en av de första att flytta in på den nya brandstationen vid Oskarsvärn. Det enda hon kommer sakna från den gamla stationen är havsutsikten.
Räddningschefen Anna Henningsson är en av de första att flytta in på den nya brandstationen vid Oskarsvärn. Det enda hon kommer sakna från den gamla stationen är havsutsikten.Foto: Marcus Palmgren

Alla som förväntar sig en doft av svett och brandrök blir ganska snabbt besvikna. För 170-miljonersbygget på Oskarsvärn är kommunens just nu fräschaste byggnad. Åtminstone en vecka till. För nästa vecka flyttar den operativa styrkan in, brandmännen, mekanikerna och alla fordon.

Det är lugn före belägring just nu. Flyttkartongerna står staplade i kontorsutrymmen runt om på stationen.

Annons

Och Anne Henningsson, räddningschefen, visar oss runt i ett bygge som förväntas bli ett föredöme i landet. Här finns två stora tvätthallar och en rejäl spolplatta. Utryckningsfordon kan tvättas efter larm och dräkterna kan slängas i stora tvättmaskiner.

– Vi har numera en tvätt- och reningsanläggning som är en av de bättre i landet. Bara slangtvätten är i miljonklassen, säger Anna Henningsson.

Tiderna förändras. Förr vägrade brandmännen att tvätta hjälmarna.

Mest hårdhudad var den med allra sotigaste hjälm.

I dag råder en helt annan medvetenhet om riskerna. Mångårig forskning visar att brandmän löper större risk att få cancer än många andra yrkesgrupper.

Även när det gäller brandsäkerhet är den nya stationen ett föredöme. Fattas bara annat. Ungefär 1 000 arbetstimmar har lagts ner på brandinklädnad av material. Och så har vi den spektakulära bunkern, den 350 kvadratmeter stora räddningscentralen som ska vara osårbar under ett katastrofläge och även om andra delar av stationen stängts av eller förstörts.

Jourrummen delas av fyra personer, fast det är bara en brandman i taget som ska bo här.
Jourrummen delas av fyra personer, fast det är bara en brandman i taget som ska bo här.Foto: Marcus Palmgren

Räddningscentralen har finansierats av MSB - Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och det är där Karlskronas stabsledning ska styra kommunen vid större samhällsstörningar.

Officiell invigning väntar den 29 november. Och till våren ska allmänheten bjudas in.

– Vi behöver bli lite varma i kläderna först, men kommer att ha öppet hus vid några tillfällen efter nyår, kanske framåt februari och mars. Sedan ska vi också bjuda in grupper för studiebesök, men nu vill vi först och främst bli hemmastadda, säger Anna Henningsson.

bild 1/16
Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons