Nazistkors på vandaliserad kungasten

Lyckeby Artikeln publicerades

Minnesstenen från Gustaf VI Adolfs Eriksgata med namnteckning i guld har utsatts för skadegörelse.

Under sin Eriksgata genom Blekinge 1954 fick kung Gustaf VI Adolf besöka Ekebackens naturreservat. På en medaljongformad slät yta i ett granitberg skrev kungen inför en stor lokal publik sin namnteckning.

Det var med en vanlig vit krita men namnteckningen förevigades givetvis genom en inskription i berget som sedan förgylldes. Så sent som 2016 restaurerades både inskription och guldplätering på länsstyrelsens bekostnad. Nu är den alltså förstörd.

Magnus Petersson på länsstyrelsen som var ansvarig för restaureringen är helt ovetande om skadegörelsen när BLT ringer upp.

– Näää, är det sant? Så tråkigt. Konservatorn vi anlitade hade gjort ett så fint jobb! Det här var tråkigt, inte minst som vi gjorde restaureringen på ett lokalt initiativ från Lyckeby.

Magnus Petersson vågar inte svara på vad som går att göra åt vandaliseringen.

– Det beror helt på vad för färg de använt. En del sorters färg har förmågan att tränga in även i sten. Länsstyrelsen har besök av en stenkonservator om någon månad så då får vi åka dit och inspektera. Men går inskriptionen att rädda så vill vi förstås göra det även om det är en kostnadsfråga också.

Paul Hammarin, ordförande i Lyckeby Gille som låg bakom länsstyrelsens restaurering 2016, är lika bestört och ovetande.

– Jag var där för några veckor sedan och då var det inte gjort. Men det har ju varit sportlov nu.

Han känner inte till att det skulle finnas några nazistsympatier i Lyckeby.

– Det är nog några omogna ungdomar som inte vet så mycket vare sig om nazism eller något annat.