Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Maximalt oflyt” när ambulansen dröjde

Räddningstjänsten var på plats klockan 19.37 vid branden på Långö där en kvinna avled på måndagskvällen. Först 19 minuter senare kom ambulansen.
– Maximalt oflyt, säger Jimmy Ridell, avdelningschef på ambulansen i östra Blekinge, om situationen som uppstod.
KARLSKRONA • Publicerad 7 november 2017 • Uppdaterad 5 december 2017
Under tisdagen genomförde polisen en teknisk undersökning i lägenheten där en 57-årig kvinna dog.
Under tisdagen genomförde polisen en teknisk undersökning i lägenheten där en 57-årig kvinna dog.Foto: Marcus Palmgren

När vatten började rinna ner i lägenheten under så förstod grannarna att något var fel. Det visade sig att en brand uppstått i bostaden ovanför och inne i den fanns en 57-årig kvinna. Vattnet kom från en kran som stod på.

Räddningstjänsten kom fram klockan 19.37 och rökdykare fick ut kvinnan som då inte visade några livstecken. Under upp emot tio minuter gav personal från räddningstjänsten hjärt-lungräddning och först klockan 19.56 – 19 minuter efter att brandmännen kommit till platsen – anlände ambulansen. Att ambulansen dröjde fick många på plats att reagera.

Annons

Jimmy Ridell, avdelningschef på ambulansen i östra Blekinge, menar att situationen var exceptionell. Båda två Karlskronaambulanserna var på andra högprioriterade larm.

– SOS fick ta dit en Ronnebyambulans eftersom övriga ambulanser var på prio ett-uppdrag, förklarar han.

– Så kan det bli. Det är tyvärr verkligheten.

Det är SOS som prioriterar och ser till att ambulansresurserna i Blekinge används på bästa sätt över hela länet. Ofta är även ambulanser från västra Blekinge i Karlskrona, eftersom många av patienterna körs dit, men i går fanns inte heller någon västambulans tillgänglig i Karlskrona.

– Det här var en tillfällighet och maximalt oflyt. Nu fanns det inga resurser. Alla var upptagna, säger Ridell.

Kvinnans liv gick inte att rädda. Det hade med all sannolikhet inte slutat annorlunda även om ambulansen kommit tidigare.

– I det här speciella tillfället så hade det inte spelat någon roll. Sen går jag inte in på detaljer, säger Jimmy Ridell.

Han är inne på sitt fjärde år som chef på ambulansen.

– Jag har inte varit med om att vi hamnat i den här sitsen som igår. Det kan hända, men SOS är duktiga på att hitta rätt resurser när det väl behövs, säger han.

Samtidigt vill han lugna den som blir orolig av händelsen.

Annons

– Jag kan lugna medborgarna med att man inte behöver känna sig otrygg.

Målet som är satt är att ambulanserna ska nå 90 procent av sina prio ett-uppdrag inom 15 minuter. Jimmy Ridell menar att man har resurserna som krävs för att nå målet.

– Jag känner mig inte alls otrygg i det.

Under tisdagen genomförde polisen en teknisk undersökning i lägenheten. Inledningsvis fanns inga misstankar om att något brott skulle ligga bakom den.

Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons