M: Hårdare motkrav ska bryta utanförskap

karlskrona Artikeln publicerades
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och Karlskronamoderaternas oppositionsråd Camilla Brunsberg hade både nationella och lokala förslag på hur utanförskapet ska gå ned. Däribland 2000 fler riktade poliser.
Foto:Malin Håkansson
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och Karlskronamoderaternas oppositionsråd Camilla Brunsberg hade både nationella och lokala förslag på hur utanförskapet ska gå ned. Däribland 2000 fler riktade poliser.

Moderaterna hade finbesök på tisdagen i form av partisekreterare Tomas Tobé.

Partiet vill bryta utanförskap med hjälp av krav.

Under Tobés besök träffade han och oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) arbetsförmedlingen för samtal om arbetslöshet och utanförskap i Karlskrona.

– Utan en grundläggande trygghet fungerar inte övrigt heller, säger Tomas Tobé. Och det är de som bor i de här områdena som blir drabbade av otryggheten.

Förslagen på hur man ska bryta utanförskapet handlar om att ställa krav. Både på att lära sig språket och att ha sysselsättning.

– Kravdelen är en viktig aspekt, säger Camilla Brunsberg. Karlskrona kommun behöver ställa tydliga krav på att ta del av aktiviteter, exempelvis att delta i anvisad praktik. Det ska vara en grundförutsättning för att få del av försörjningsstödet.

80 procent av de som varit i etableringsfas tidigare i Karlskrona, är enligt Brunsberg i dagsläget beroende av försörjningsstöd.

Men hur man ska ställa krav på språket är inte klart ännu.

– Det finns många olika sätt att lära sig språk på, det är inte min sak att säga.

Man vill även skapa fler så kallade enkla jobb för de som går över i kommunens regi efter de första två årens etablering genom arbetsförmedlingen.

– En första jobbet-anställning ska man kunna ha i 18 månader och en del av tiden ska då ses som utbildning, säger Tomas Tobé.

Till det vill de införa en skattelättnad för de som tjänar minst.

Men Tomas Tobé är också självkritisk mot hur moderaterna under sin tidigare ledning misslyckades med att vända utvecklingen.

– Vi borde ha gjort mer, satsat mer och ställt fler krav på utanförskapsområdena redan då. Det här lyckades vi inte med. Det har tyvärr gett Sverigedemokraterna möjlighet att upplevas som de enda som såg problemen på arbetsmarknaden.

fakta

Utanförskapsområdena

Det finns 130 utanförskapsområden i Sverige. De senaste tio åren har det blivit 25 fler områden på listan.

Utanförskapsområde innebär att andelen i området som inte jobbar är över 50 procent, och i Blekinge finns fyra av dem. Kungsmarken och Marieberg i Karlskrona, och Älgbacken och Espedalen i Ronneby.

I Kungsmarken har endast 33 procent av de arbetsföra jobb.

Visa mer...