Långt fängelsestraff för mordförsök

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var i mitten av september som en 56-årig man knivhögg en 40-årig man i halsen.

Händelsen inträffade på en fest i Karlskrona och motivet bakom var ett svartsjukedrama.

Nu döms 56-åringen till åtta års fängelse för försök till mord.

De bägge männen befann sig i mitten av september på en fest i Marieberg strax utanför centrala Karlskrona. Under festens gång började männen att bråka med varandra och det slutade med att 56-åringen knivhögg 40-åringen i halsen.

Efter de första hugget så trodde 40-åringen att det skulle komma fler attacker men då gick en tredje man som befann sig på festen emellan och avstyrde en ny attack.

– Om inte han hade varit där så hade jag nog varit död, säger 40-åringen.

Samme man larmade kort därefter SOS där han uppgav vad som hade hänt på festen och ambulans och polis tillkallades till platsen.

Den 40-årige mannen fick föras till akuten med ambulans med livshotande skador och han fick opereras omedelbart.

– Sticket som personen drabbats av gick in på höger sida och det fanns skador på svalget vilket innebar att det var ett djupt stick. Såret från hugget var drygt fem centimeter djupt och hade stoppat upp när det träffat skelettet, säger läkaren i sitt vittnesmål och han menar att 40-åringen hade tur som överlevde.

– Patienten hade ”änglavakt” och om sticket bara skett cirka fem millimeter längre fram hade detta medfört en skada på halspulsådern som ofta medför att patienten avlider, säger läkaren.

Motivet till attacken visar sig vara ett svartsjukedrama där den 40-årige mannen nämligen ska ha börjat umgås med 56-årigens exflickvän vilket han inte gillade.

56-åringen ska vid ett flertalet tillfällen innan mordförsöket ha hotat 40-åringen både via sms och muntligen om att han skulle döda honom om de inte slutade umgås.

Under fredagen kom påföljden för mannen och Blekinge tingsrätt meddelar att 56-åringen nu döms till åtta års fängelse för försök till mord. Han ska även betala 127 700 kronor i skadestånd.

Den dömde mannen förekommer sedan tidigare under tio olika avsnitt i belastningsregistret där han bland annat har dömts till fängelse i sex månader för misshandel och olaga hot.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.