Journalist erbjöds drömjobbet

Karlskrona Artikeln publicerades

Efter 20 år byter Helena Bengtsson, 47, SVT mot The Guardian. En gammal arbetskollega från USA fick drömjobbet att bli verklighet.

I oktober tillträder Helena Bengtsson tjänsten som redak­tör för The Guardians datadesk. Den nya arbets­platsen innebär en rad förändringar från vad hon är van vid.
Hon har nämligen inte jobbat på en tidning på 20 år – och då var det som redi­gerare på Sydöstran.
– Det ska bli väldigt roligt och intressant att komma dit. Den största utmaningen blir nog att jobba med datajournalistik på just en tidning. Sedan är det en hierarkisk skillnad, både i ämbetet och generellt, mellan Sverige och exempelvis England och USA, säger hon.

Helena växte upp på en gård mellan Rödeby och Fridlevstad tills hon fyllde nio. Efter det bodde familjen i Jämjö i ytterligare nio år innan de flyttade till Ronneby. När gymnasie­tiden på Chapmansskolan var över jobbade Helena som datakonsult i några år.
Studierna till att bli journalist påbörjades först när hon var 27 år och de senaste 20 åren har hon arbetat vid SVT. Det var sedan via en kollega från USA som möjligheten om grävjobbet på The Guardian uppenbarade sig.
– Jag sökte inte jobbet utan jag blev tillfrågad av Aron Pilhofer, som jag jobbade ihop med i USA. Klart var det lite tveksamhet till en början, men det var ett erbjudande som jag inte kunde säga nej till.

Pilhofer har själv nyligen blivit rekryterad från New York Times till The Guardian och ville ha med sig Helena till den nya arbets­platsen.
– Aron är den bäste i världen på den typ av journalistik som kallas datajournalistik. Att få jobba med honom var en stor anledning till att jag tog jobbet.

    Flytten till London kommer att ske i mitten av oktober och hon ser fram emot den nya utmaningen.
    – Det ska bli väldigt roligt att få gå in i en helt ny värld. Erfarenheterna jag har med mig från USA kommer att vara viktiga, men exakt hur det kommer att bli vet man nog först när man kommer dit, säger Bengtsson.