"Jag känner mig färdig"

Karlskrona Artikeln publicerades

Håkan Erwing har blivit något av en bokprofil i Bokiabutiken vid stortorget. Kunderna känner igen honom och hälsar glatt när de går förbi. Nu är det slut på den eran. På valborgsmässoafton gör han sin sista dag i butiken, sen går han i pension.
– Det är klart att det känns lite konstigt och jag har varit kluven då och då, men jag har tagit beslutet att sluta nu och det känns rätt, säger han.

Det är inte svårt att peka ut Håkan Erwing i butiken. Han rör sig vant bland alla hyllorna som om han aldrig gjort något annat. Visserligen är det inte långt i från sanningen.
– Det har blivit 42 år som bokförsäljare nu, så jag känner mig färdig, säger han.

Håkan började som bokförsäljare i Ronneby, där han enligt egen utsago hamnade av en slump.
– Det fanns inte så mycket jobb på den tiden i Ronneby, så det var där jag hamnade. Men det kanske var tur för jag har alltid gillat böcker, säger han.

Håkan har sedan barnsben läst alla möjliga sorters böcker. Om han själv får välja är det deckare som gäller.
– Det finns så många bra författare, som Joe Nesbø, John Steinbeck, Peter Robinson, det har varit så att det inte går att bestämma sig. Ernest Hemingways Den gamle och havet är bra. Och det kan man ju kalla mig nu, säger han och skrattar.

Håkan har flera minnen att berätta från tiden på Bokia. Många kända ansikten har besökt butiken genom tiderna, men Håkan minns särskilt en som han lagt på minnet.
– Det var nog när vi hade Göran Persson på besök när han skulle signera sin bok för ett par år sen. Säpovakter kom hit och letade igenom varje skrymsle i huset. Men annars har det varit kul att åka på inköpsmässor där man träffar förläggare och författare och får prata med branschfolket. Man hittar många kontakter på det sättet.

– Och visst är det kul när vi har rea. Vi sålde mest av alla den första dagen under bokrean i år. Jag vet att vi hade åtta ton böcker på lagret, och det är ju mycket när man tänker på det. Det var inte många av dem som var kvar vid inventeringen sen, skrattar han.

Trots internetbutikernas billiga priser tycker Håkan att Karlskronas bokläsare är trogna som kunder. Många kommer tillbaka flera gånger och de flesta känner igen Håkan efter alla år.
– Det är ett par kunder som kommit in och sagt att det är tråkigt att jag ska sluta, men vi kommer ju säkert ses igen. Jag ska hoppa in någon vecka i sommar och om de ringer i jul och frågar om jag kan så säger jag inte nej.

Håkan tror inte att han kommer att ha tråkigt eller bli sysslolös som pensionär.
– Ånej, det finns massor att göra. Jag ska fixa till båten och så har jag två små hundar att ta hand om.

Du kanske till och med ska ge ut en egen bok i framtiden?
– Det vet man aldrig, men det är inget som jag planerar nu i alla fall.