Hovrätten fastställer tingsrättens dom - fängelse för mordbrandsåtalad

Karlskrona Artikeln publicerades
Hovrätten fastställer tingsrättens dom på ett års fängelse för den man som tidigare i år försökt sätta eld huset där hans före detta fru och hennes nye partner bodde.
Foto: Anders Wiklund/TT
Hovrätten fastställer tingsrättens dom på ett års fängelse för den man som tidigare i år försökt sätta eld huset där hans före detta fru och hennes nye partner bodde.

Det blir fängelse för den man som tidigare i år försökte elda upp sin exfrus bostad. Det beslutar hovrätten som därmed fastställer tingsrättens dom.

Det var i mars i år som den 70-årige mannen på grund av svartsjuka, försökte sätta eld på ett torp där hans numera exfru vid tidpunkten bodde. Kvinnan hade året innan flyttat in hos en gemensam vän, och efter att ha bott tillsammans en tid stod det klart att de två blivit ett par, vilket 70-åringen inte kunde acceptera.

Mannen ska ha uttalat ett antal dödshot framförallt mot sin före detta fru, och en gång ska han också ha hotat med att bränna paret inne. Det hotet försökte han göra verklighet av under kvällen den 24 mars i år. Mannen försökte då sätta eld på huset där den före detta frun och hennes nye partner befann sig. Paret blev väckta av en så kallad elektronisk vakthund. Kvinnans nye partner ska ha sett 70-åringen röra sig i trädgården bärandes på en dunk som innehöll en mörk vätska, vilken senare hälldes mot husets fasad, och paret kände även lukten av bensin.

Mannen förnekar att han ska ha haft för avsikt att anlägga någon brand, och att han bara ska ha varit vid torpet för att försöka prata med paret. Men under rättegången i tingsrätten fann dock domstolen överväldigande bevis för att mannen verkligen försökt anlägga en brand. Tingsrätten ansåg därför mannen skyldig till försök till mordbrand och dömde honom till ett års fängelse. Igår kom besked om att även hovrätten finner mannen skyldig till brottet och att hovrätten liksom tingsrätten dömer mannen till ett års fängelse.