Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Framtidens nät öppnas för allt och alla

Allt fler svenska städer vill kalla sig smarta.
Nu lanseras Affärsverken ett fritt nät för framtidens IT-tjänster.
Målet är att få se fler nystartade företag inom IoT-området.
Karlskrona • Publicerad 18 oktober 2018
Enligt Affärsverkens Mikael Zelmerlöv kan flera stora utmaningar i framtiden lösas med hjälp av uppkopplade prylar av olika slag.
Enligt Affärsverkens Mikael Zelmerlöv kan flera stora utmaningar i framtiden lösas med hjälp av uppkopplade prylar av olika slag.Foto: Marcus Palmgren

De flesta av oss har ingen aning om vad alla märkliga IT-begrepp betyder. Än värre är det med Internet of Things (IoT). Många har hört begreppet, men få fattar vad det handlar om och inte ens när ”Sakernas internet” nämns pluggas sladden in. ”Handlar det om leksaker?”, ”Vad har det med mitt liv att göra?” är vanliga, och ganska befogade, frågeställningar.

Svaret är egentligen att det handlar om allt.

Annons

För numera snackas det inte bara om ”Internet of Things” utan om ”Internet of Everything”. Prylar som styr våra liv kopplas samman i ett gigantiskt nätverk. 1992 fanns en miljon uppkopplade prylar i världen. Nästa år har vi 50 miljarder uppkopplade saker.

Men varför?

Det handlar om att resurserna ska räcka till alla. För vi blir äldre.

1990 skulle fem personer i arbetslivet försörja en pensionär. 2025 ska två yrkesverksamma personer finansiera en pensionär. De ”smarta städerna” blir framtidens vinnare och då handlar det alltså om städer som använder modern teknik för att förbättra viktiga samhällsfunktioner - som skola, vård och transporter. Och då på bästa tänkbara sätt för såväl miljö som ekonomi.

Tekniken finns, frågan just nu är hur den ska användas.

Och där kommer bland annat BTH och Affärsverken in i bilden.

– Vi har nu gjort det möjligt för forskare, studenter och företag att använda Affärsverkens öppna IoT-nätverk för uppkopplade saker. Tanken är skapa en miljö där exempelvis studenter och nya företag kan testa sina produkter, säger Mikael Zelmerlöw, affärsutvecklare på Affärsverken.

Affärsverken har redan tre master för LoRa-nätet, ett energieffektivt trådlöst nätverk som gör det möjligt för prylar att prata med varandra. Fler är på gång och målet är att nätet ska täcka 100 procent av Karlskrona kommun nästa år. Med hjälp av detta nätverk kan vem som helst koppla upp sina egna prylar i hemmet och därför har också Affärsverken lanserat ett litet IoT-kit med allt som behövs för att komma igång.

– Vem som helst kan köpa det här kitet, men främst riktar vi oss mot Blekinge Tekniska Högskola och nyetablerade företag som vill fylla nätet med tjänster. Vi bygger infrastruktur och i grund och botten handlar allt om att ta bättre hand om våra resurser. Det är det viktiga.

Affärsverken har flera IoT-projekt på gång. Bland annat sensorer som placeras på vägarna för att upptäcka halkan tidigt.

Annons

– Vi har också placerat sensorer vid broarna runt om Trossö. Då kan båtägarna snabbt se om de kommer under bron, beroende på hur högt vattnet det är. Vi gör också tester med temperaturmätare i konferensrum som snabbt avslöjar luftkvalitén, en faktor som påverkar oss väldigt mycket.

Affärsverken har lanserat ett startkit för alla som vill testa att koppla upp sina prylar mot Karlskronas trådlösa hubb för ”Sakernas internet” - Internet of Things (IoT).
Affärsverken har lanserat ett startkit för alla som vill testa att koppla upp sina prylar mot Karlskronas trådlösa hubb för ”Sakernas internet” - Internet of Things (IoT).Foto: Marcus Palmgren

Det finns även planer på att sätta sensorer i soptunnor som berättar när det är dags att tömma.

– Det finns mängder av användningsområden, inte minst i elnätet. Vi kan se scheman över elförbrukningen, vilket kan underlätta för Hemtjänsten som exempelvis direkt kan se om en brukare inte stigit upp och gjort sina morgonsysslor.

Målet med det fördjupade BTH-samarbetet är värdefull återkoppling.

– Vi hoppas också att det leder till fler nya lokala företag inom IoT-området, säger Mikael Zelmerlöw.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons