Facklig kritik då kommunjobb gick direkt till företagsprofil

Karlskrona Artikeln publicerades

Ett ledigt kommunjobb gick till en företagarprofil, men utan att först ha annonserats ut eller förhandlats, enligt SVT Nyheter Blekinge. Ingångslönen ska också ha satts högre än övriga motsvarande tjänster.

Facket är kritiskt mot hanteringen.

Företagaren ska ha sökt ett vikariat som kommunikatör i Karlskrona kommun. Men istället anställdes denne på en vakant kommunikatörstjänst. Det skedde utan att den lediga tjänsten först annonserats ut. Facket fick inte heller vara med och förhandla om tillsättningen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

– Vi begärde att tjänsten skulle annonseras ut, vilket arbetsgivaren inte gjorde. Vi har heller inte fått vara delaktiga i rekryteringsprocessen, utan fått information i efterhand. Det finns inget protokoll eller underlag som jag eller min kollega skrivit på eller fått i våra händer, och det är inte förhandlat med oss, säger Liselotte Mellqvist, vice ordförande på Vision i Karlskrona och huvudskyddsombud till SVT Nyheter Blekinge.

I samband med anställningen ska företagaren ha fått en ingångslön på 38 000 kronor, som anges ligga avsevärt högre än vad övriga kommunikatörslöner på kommunen gör.

Enligt Vision har kommunen inte fullföljt sin förhandlingsskyldighet.

Vi ser mycket allvarligt på det här, så vi får se hur vi ska gå vidare, säger Liselotte Mellqvist, Vision.

Enligt kommunikationschefen Thomas Johansson har inga fel begåtts.

– Vi vill ju alltid vara överens med facket. Men i detta fallet såg vi att vi hade ett bra underlag och gott om kvalificerade sökande, och det fanns ingen anledning att annonsera en gång till, säger Thomas Johansson till SVT Nyheter Blekinge.

Enligt uppgift till BLT ska det hållas ett möte på kommunen på måndag som gäller tillväxtavdelningen, där kommunikationsenheten ingår.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.