Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Storsatsning på BTH

Utan fungerande mjukvaror skulle samhället kollapsa.
Nu satsar BTH minst 200 miljoner kronor på programvaruteknik.
– Utan mjukvara skulle vi kastas tillbaka till stenåldern, säger Tony Gorschek, professor vid BTH.
BLEKINGE • Publicerad 23 april 2018
Tony Gorschek på BTH har jobbat länge med satsningen på programvaruteknik på högskolan.
Tony Gorschek på BTH har jobbat länge med satsningen på programvaruteknik på högskolan.Foto: Patric Söderström

KK-stiftelsen och industripartners kommer, tillsammans med Blekinge tekniska högskola (BTH), under åtta år att satsa 107 miljoner kronor på högskolans forskning i programvaruteknik. Till detta ska BTH satsa ytterligare minst 100 miljoner kronor för att bygga en ny forskningsmiljö där framtidens mjukvarulösningar ska utvecklas.

Forskarna på högskolan ska samarbeta med elva företag, bland annat Ericsson, Telia, Sony Mobile, Swedbank och Svenska Handelsbanken.

Annons

Orsakerna är egentligen ganska enkla och självklara.

Världen har inte hängt med i den explosiva teknikutveckling som skett de senaste 30 åren, menar Tony Gorschek på BTH.

I dag styrs allt, från vatten till värme och elektricitet och inte minst våra bilar av mjukvara. Mängden mjukvara, som är kärnan i nästan alla produkter och tjänster i dag, har exploderat både i storlek och komplexitet. Framtida generationer av mjukvaruintensiva produkter och tjänster kommer att ställa ännu hårdare krav på hur själva mjukvaran utformas, utvecklas och underhålls.

– Behovet av optimerade lösningar har ökat rejält då alla delar av vårt samhälle är beroende av mjukvara i något slag. Ändå förknippar många fortfarande mjukvara med appar, mobiltelefoner och datorer. Den tekniska utvecklingen har gått för snabbt, säger Tony Gorschek.

Ett exempel är bilarna. Om en bil kostar 200 000 kronor är mer än hälften av kostnaden relaterad till utvecklingen av mjukvara.

– Accelerationen är enorm. Blicka bakåt 30 år och du inser att otroligt mycket har hänt bara på en så kort tid. I dag krävs avancerad mjukvara till alla samhällsbärande funktioner, men jag vill inte måla upp en mörk bild, tvärtom. Bra mjukvara, det vill säga programmen som styr funktionerna, blir ett allt starkare konkurrensmedel i framtiden, säger Tony Gorschek.

I dag har IT-företagen svåra problem att hitta kompetent arbetskraft. Behovet är mycket stort. Orsakerna är flera, men än i dag spökar den så kallade IT-kraschen för 18 år sedan.

– Det var egentligen ingen bubbla som sprack, men många sökte sig till andra utbildningar i stället. Behovet av kompetens avstannade inte utan har bara ökat sedan dess, men vi har inte kommit ikapp.

Den nya satsningen på programvaruteknik är den största satsningen i BTH:s historia, menar Tony Gorschek.

– Det visar att det finns en stark tro på BTH och nu får vi chansen att rekrytera kreativa forskare med uppdraget att utveckla någonting som ännu inte finns.

Annons

Det låter abstrakt. Och det är det också.

– Vi vet bara att behovet av komplex mjukvara ökar i rasande takt. Och att många företag ville samarbeta med oss. Nu ska vi satsa på cutting edge-kompetens när det gäller mjukvaruutveckling.

Ericsson har haft ett nära samarbete med Blekinge Tekniska Högskola under många år.
Ericsson har haft ett nära samarbete med Blekinge Tekniska Högskola under många år.Foto: Christian Hylse

Ett företag som länge haft ett nära samarbete med BTH är Ericsson i Karlskrona.

Martin Wallin, programchef för Innovation & Forskning, menar att den nya forskningssatsningen utökar möjligheterna till att ligga steget före.

– Nu kan vi fortsätta vara den motor för branschen som vi är i dag. Satsningen är viktig och gör att vi tillsammans med BTH kan ta oss an det pågående teknikskiftet.

Högskolerektorn Anders Hederstierna betonar att satsningen är en av de största i BTH:s historia.

”Jag räknar med att högskolan kommer att vara i den absoluta världstoppen med denna satsning”, skriver Anders Hederstierna i ett pressmeddelande.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons