Efter rasistiskt Facebookinlägg - frikänns från hets mot folkgrupp

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

En man från i 30-årsåldern, från Ronneby kommun, åtalades i september i år för hets mot folkgrupp. Mannen hade enligt åtal skrivit ett rasistiskt inlägg riktat mot personer med afrikanskt ursprung, med syftning på hudfärg, i en offentlig Facebookgrupp.

Domstolen dömde aldrig om inlägget kunde bedömas som hets mot folkgrupp eller inte. Istället frikändes mannen eftersom man inte kunde bevisa att det var han som skrivit inlägget. Mannen menar att hans dator alltid står öppen och att inlogg på Facebook sker automatiskt. Därför kunde vem som helst i hans hem sätta sig vid datorn och skriva inlägget.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.