Efter flera starka år – nu förväntas högkonjunkturen mattas av i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingen har gjort en prognos för arbetsmarknaden under 2019.

Och efter flera rekordstarka år så väntas konjunkturen mattas av i Blekinge nästa år.

Under 2018 har sysselsättningen ökat med 800 personer i Blekinge vilket är ett plus med 1,2 procent. Men under nästa år förväntas den siffran halveras och bara öka med 400 personer.

En av anledningarna är att inflödet av utrikes födda till arbetskraften har sjunkit drastiskt i år och den siffran tros även fortsätta gå neråt nästa år.

– Kommunerna i Blekinge är utan tvekan de viktigaste aktörerna för att lyckas med 20-talets kompetensförsörjning. En anledning är att de är den dominerande arbetsgivaren för många viktiga bristyrken inom välfärdssektorn. Men kanske viktigast är att det är kommunerna som äger möjligheten att låta våra ungdomars göra mer informerade utbildningsval, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker.

Samtidigt förväntas arbetslösheten minska med 310 personer fram till sista kvartalet nästa år. Därmed beräknas 6 720personer vara inskrivna hos arbetsförmedlingen i länet.

– Det fortsatta behovet av arbetskraft inom många bristyrken gör att vi hoppas hitta fler jobböppningar även för de som står längre från arbetsmarknaden. Här kan till exempel rekryteringsutbildningar eller anställningsstöd vara bra verktyg beroende på individen, säger Karin Blomdahl, sektionschef.

Fakta

Tydlig brist på arbetskraft finns inom följande yrkesområden:

• Läraryrken.

• Yrken inom omvårdnad, hälso- och sjukvård.

• Yrken inom socialt arbete.

• Yrken inom bygg och anläggning.

• Yrken inom teknik och it.

• Kvalificerade yrken inom industrin.

 

Tre viktiga utmaningar på Blekinges arbetsmarknad är:

• Matchning till arbete och utbildning.

• Utrikes föddas etablering på arbetsmarknaden.

• Motverka långtidsarbetslösheten.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.